Трима задържани за пране на пари чрез електронна търговия с лекарства

При акция на ГДБОП и американската агенция за борба с наркотиците ДЕА е разкрита група, изпрала над 5 млн. долара чрез нерегламентирана продажба на лекарства в интернет. Трима души са задържани.

Претърсени се пет адреса на територията на София. Оттам са конфискувани банкови, фирмени и данъчни документи, персонални компютри, мобилни телефони.

В хода на спецакцията било установено, че ръководител на групата е 35-годишната Г.Ч. от София, която е била обявена за издирване чрез Интерпол на 21 ноември, съобщиха от МВР.

В периода от 1 януари 2010 до 13 ноември 2012 г. тя получавала чрез уебсайт заявки и парични средства от клиенти в САЩ, на които били продавани лекарства в нарушение на американското законодателство. По време на разследването служители на ДЕА документирали извършени преводи от банкови сметки, открити в българска банка, към аптеки в САЩ. Оттам противозаконно били издавани рецепти за лекарства, съдържащи контролирани вещества.

Антимафиотите установили, че през регистрираната в България банкова сметка са изпрани над 5 000 000 щатски долара.

За случая със замесената в схемата за милиони българка, съобщиха вчера американски медии. В рамките на разследването на незаконното онлайн предписване на болкоуспокояващи медикаменти в САЩ са повдигнати обвинения на 10 души. За лидери на групата се смятат Лена Лашър и Питър Ричио, които управлявали верига аптеки. Останалите членове са трима лекари и петима уеб администратори.

Споделяне

Още от България