Трима заподозрени за бомбените заплахи са арестувани във Франция

Френската полиция арестува трима души във връзка със заплахите на тайнствената група А Зед Еф да взриви бомби по френските железопътни линии, предаде АФП, като се позова на полицейски източник.

Двама мъже и една жена били задържани снощи - единият край Париж, а другите в Лоаре, Централна Франция. В момента тримата са в ареста на Националното звено за борба с тероризма в Париж.

Тримата били "повече или по-малко свързани с авиационните среди" и през последните дни били под полицейско наблюдение, тъй като били забелязани в определени моменти на места, за които А Зед Еф съобщавала в посланията си до властите, казал източникът.

Групировката А Зед Еф заплашваше да взриви девет бомби по френските ж.п.линии, ако правителството не ѝ плати откуп от четири милиона долара и един милион евро.

Две взривни устройства, заложени на железопътни линии, бяха намерени и обезвредени от властите.

В четвъртък представители на правителството казаха, че групата е обещала да прекрати дейността си, но по-късно А Зед Еф предупреди, че това е само временно, докато отстрани "пропуските" в работа си.

Неизвестната досега група изпрати писма до френския президент и вътрешното министерство с искане за подкуп от 4 млн. долара и 1 млн. евро.

През февруари А Зед Еф насочи полицията към взривно устройство, което бе поставила на виадукт близо до град Лимож в централна Франция.

Държавната френска железопътна компания разпореди щателна проверка на цялата 32 000 - километрова мрежа, но бомби не бяха открити.

Преди два дни бе намерено взривно устройство на релсите по железопътната линия между Париж и Швейцария, което бе обезвредено. Властите обаче казаха, че не знаят дали инцидентът е свързан с А Зед Еф.
В четвъртък френското външно министерство потвърди, че са получени заплашителни писма във френски дипломатически мисии в чужбина. Според пресата става дума за около осем мюсюлмански страни, като заплахите са предизвикани от решението на френския парламент да забрани носенето на мюсюлмански забрадки в училище.

В мистериозните си послания обаче А Зед Еф изтъква, че е светска, а не религиозна организация.

Споделяне

Още от Свят