Цацаров е получил две награди от МВР в амплоато му на "стабилен съдия"

Главният прокурор Сотир Цацаров е бил награждаван два пъти от МВР – веднъж с пистолет, а втория път с почетното отличие "За доблест и заслуги" III степен. Това става ясно от отговор на МВР по заявление за достъп до обществена информация, подаден преди над една година от Българския институт за правни инициативи (БИПИ), съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

Пистолетът е даден през 2004 година по заповед на вътрешния министър Георги Петканов. По това време Бойко Борисов бе главен секретар на МВР. За пистолета Цацаров вече си призна. Втората награда обаче е от 2011 година и е дадена със заповед на тогавашния вътрешния министър Цветан Цветанов (ГЕРБ). Тя е за "оказано съдействие и конкретна помощ в противодействието на престъпността и за личен принос в развитието на отношенията между МВР и Окръжен съд – Пловдив". По това време Борисов бе премиер.

През 2012 година Борисов и Цветанов публично обявиха, че предпочитат Сотир Цацаров да бъде избран за главен прокурор. Цветан Цветанов роди и етикета "стабилния съдия" в едно от изявленията си в подкрепа на настоящия главен прокурор. По ирония на съдбата прокуратурата под ръководството на "стабилния съдия" повдигна три обвинения на Цветанов в рамките на два месеца през миналата година.

Още преди да бъде избран за главен прокурор Сотир Цацаров призна пред Висшия съдебен съвет, че е бил награден от Петканов с пистолет. Той обясни, че конкретната причина за наградата е свързана с това, че окръжните съдилища във Варна и Пловдив са реализирали за първи път електронна връзка с полицията. С това отлагането на делата е било сведено до минимум, обясни тогавашният председател на пловдивския съд.

Цацаров обясни, че не вижда нищо "неетично" в наградата, защото тя му е била дадена за "полезен принос" при организирането на работата на съда, а не за решение по конкретно дело. "Не съм награден и от Георги Петканов, награден съм от българския министър на вътрешните работи, награден съм от Министерство на вътрешните работи и нямам основание да се срамувам от такава награда", обясни Цацаров за пистолета.

БИПИ подаде заявлението си достъп до обществена информация близо месец преди избора на новия главен прокурор. МВР бе питано дали Цацаров, тогава председател на Окръжен съд-Пловдив, е бил награждаван за оказване на съдействие и конкретна помощ на министерството при изпълнение на длъжността му.

Неправителствената организация първо получи мълчалив, а после изричен отказ с мотив, че в случая става дума за лични данни. Междувременно ВСС избра Цацаров за главен прокурор.

И на двете инстанции пред Върховния административен съд БИПИ спечели делото срещу отказа на министерството. Съдът постанови, че исканата информация не представлява нито държавна тайна, нито класифицирана информация, нито лични данни.

Споделяне

Още от България