Цацаров обеща подкрепа за граничари, ако Турция поиска екстрадицията им

Цацаров обеща подкрепа за граничари, ако Турция поиска екстрадицията им

Главният прокурор Сотир Цацаров е обещал подкрепа на четирима български граничари, ако Турция поиска тяхната екстрадиция заради продължаващо дело за убийство на турски бракониер. Това съобщи говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова в четвъртък.

Цацаров се е срещнал с граничарите Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков, както и с техния бивш колега Михаил Цонков. Срещата е била по инициатива на Цацаров, тъй като главният прокурор искал да изрази уважение и благодарност към служителите на МВР.

Случаят е отпреди десет години, когато турска риболовна лодка е навлязла незаконно в българските води, за да лови калкан. При опит за арест на бракониерите единият от тях е оказал съпротива и Михаил Цонков го е прострелял смъртоносно.

В България се води дело по този случай, което установи, че граничарите са действали законно. Казусът стигна дори до Европейският съд по правата на човека, който също констатира, че разследването в България е било всеобхватно, а граничарите не са извършили престъпление.

Разследването в Турция не само не беше спряно, но през март 2017 година турските власти обвиниха четиримата за умишлено убийство. След това обвинителния акт бе изпратен до българския съд, за да бъде предаден на обвиняемите.

По време на срещата Цацаров е запознал четиримата с присъдите на българския съд, с които турските граждани са осъдени за незаконно преминаване на границата и за нанасяне на телесни повреди над граничарите.

Главният прокурор е обяснил още, че България е подписала европейската конвенция за екстрадиция с резерва, според която страната ни не екстрадира свои граждани. Конвенцията забранява човек да получи наказание, след като в друга страна, подписала конвенцията, е било прекратено делото заради липса на престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?