Цената на петрола продължава да върви нагоре

Цената на петрола продължава да върви нагоре

След като отбеляза повишаване в азиатската търговия, цената на петрола продължи нагоре и на пазарите в Ню Йорк в понеделник.

В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през септември прибави 37 цента до 44.86 долара за барел. По-късно на Нюйоркската търговска борса този сорт поскъпна с 62 цента до 45.11 долара за барел с доставка идния месец.

Лондонският сорт Брент от Северно море с доставка през октомври пък поскъпна с 35 цента до 47.32 долара за барел.

Поскъпването идва на фона на перспективата за преговори между Саудитска Арабия и Русия за стабилизиране на международния петролен пазар. Повишаването на цената отразява и надеждите на инвеститорите, че страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще успеят да договорят мерки за намаляване на свръхпредлагането на пазара при неформалната си среща идния месец, предаде финансовият сайт "Романди", цитирайки Франс прес.

Саудитският министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси Халед ибн Абдул Азиз ал Фалих обяви в края на миналата седмица, че страната му ще вземе мерки в подкрепа на петролния пазар, ако е необходимо. Координирани действия с другите страни производителки ще бъдат обсъдени но 15-ия Международен енергиен форум, който ще се проведе от 26 до 28 септември в Алжир.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?