Ценови коридор на петрола от $30-40 обмисля ОПЕК

Без промяна остава равнището на добивите на ОПЕК. Това решиха министрите на петрола от страните, членуващи в картела, на вчерашната си среща във Виена, предадоха вп онеделник Ройтерс и АП. Според ОПЕК високите цени на петрола няма да навредят на световния икономически растеж.

Вземането на решение за квотите отне много малко време на министрите на петрола, въпреки изразените от страните-потребителки на петрол опасения за твърде високите цени на суровината.

Цена от 50 долара за барел няма да забави значително растежа на световната икономика. Според някои анализатори дори и цена от 60 долара/барел няма да се отрази сериозно на растежа, заяви кувейтският министър на енергетиката и петрола шейх Ахмад Фахд ал Ахмад ас Сабах, който в момента е президент на ОПЕК.

Сега организацията изглежда готова да защитава цените на петрола на равнище от около 40 долара/барел за американския лек суров петрол и 35 долара за т. нар. кошница на ОПЕК, която включва седем вида суров петрол.

Министрите от картела се споразумяха вчера и официално да отменят досегашния ценови коридор за неговия петрол, който бе 22-28 долара/барел. Засега те не бързат с определянето на нов коридор, тъй като цените били твърде нестабилни. Трябва да почакаме до второто тримесечие на тази година, за да видим накъде ще се движат цените.

35 долара/барел е подходяща средна цена за "кошницата" на ОПЕК, изрази мнениуто си шейх Ахмад Фахд ал Ахмад ас Сабах. Ценовият коридор ще бъде между 30 и 40 долара за барел, заяви и иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане.

Следващата министерска среща на ОПЕК е в средата на март тази година.

Споделяне

Още от Бизнес