Центърът на Белград заприлича на военна зона

Центърът на Белград заприлича на военна зона

Най-малко 90 души са били ранени при сблъсъци между противниците на проведения днес гей парад в Белград и полицията, съобщи сръбската държавна телевизия, позовававйки се на министерството на вътрешните работи. Сред ранените има 80 полицаи, двама от които са пострадали тежко. Директорат на столичната "Бърза помощ" нарече положението "драматично", съобщава БТА в кореспонденция от сръбската столица.

Стотици хулигани, въоръжени с бутилки, тухли и коктейли Молотов предизвикаха сериозни сблъсъци с органите на реда на няколко места в сръбската столица.

Група хулигани изпочупиха стъклата на входната врата и прозорците на първия етаж на централата на Социалистическата партия на Сърбия на Студентския площад, съобщи Танюг. Ситуацията там в момента е под контрол, по време на нападението в сградата не е имало служители. Районът на централата беше отцепен с полицейски кордон.

Хулигани са се насочили и към холандското посолство в сръбската столица, както и към централата на Либерално-демократическата партия.

По-рано днес група хулигани нападнаха и сградата на държавната телевизия РТС, а полицаите се оттеглиха във фоайето на сградата. Всички стъкла в приземния етеж на сградата на телевизията и вратите са изпочупени. При сблъсъците пред телевизията е бил ранен един полицай, съобщи Блиц.

В сръбската столица продължава да бъде напрегнато и нападенията на хулигани срещу полицията не спират. Стълкновенията опустошиха Белград и сега той причилича на военна зона с изпочупени пътни знаци, прозорци, унищожени коли и контейнери за боклук, отбелязва ДПА.

В центъра на града продължават да преминават групи хулигани, които крадат стоки от магазините, чиито витрини са изпочупени, съобщава РТС.

Голяма група протестиращи хвърлиха запалителни вещества и срещу централата на управляващата Демократическта партия (ДП) на улица "Крунска". Полицията положи усилия да изтласка нападателите и впоследствие пожарът бе потушен, като преди това пожарникарите също бяха атакувани. Има нанесени щети на сградата.

Има много разбити автомобили, включително и преобърнат тролейбус. Повреден в резултат на нападение е и подвижен медицински апарат (мамограф) и то в момент, когато лекарка е преглеждала пациентка.

В съобщение сръбското правителство осъди най-остро "вандализма и насилието на хулигани по улиците на Белград". Кабинетът предупреждава, че всеки виновник и организатор на днешния вандализъм по улиците на столицата ще бъде изправен пред органите на правосъдието.

Президентът Борис Тадич заяви, че държавата е напълно подготвена да се разправи с вандалите и хулиганите, които застрашават сигурността на сръбските граждани.

"Сърбия ще осигури осъществяването на човешките права за всики граждани без разлика на тяхната различност и никакви опити за ограничаване на тяхната свобода с насилие няма да минат", изтъква президентът на Сърбия, цитиран от БТА.

Говорителят на републиканската прокуратура Томо Зорич заяви, че правосъдието и полицията ще направят всичко възможно, наред с вече арестуваните лица, да идентифицират участвалите в безредиците и нападналите на полицията. Той припомни, че всички най-големи инциденти са заснети и видеозаписите ще бъдат използвани в предстоящата съдебна процедура.

От своя страна министърът на отбраната Драган Шутановац посочи, че днешното нападение срещу централата на Демократическата партия е незапомнен акт на омраза, който няма нищо общо с "Парада на гордостта".

Министърът, който е една от водещите личности в ДП, заяви и очакването си правосъдните органи да открият и изправят пред съда извършителите на този инцидент и да ги "поставят, където им е мястото".

Самият гей парад, в който се включиха над хиляда души, протече спокойно, съобщава Танюг. Участниците преминаха през центъра на Белград без инциденти до Студентския културен център, където ще се проведе парти на представители на гей организации.

След официалното откриване на проявата в парка Манеж, участниците преминаха през центъра на града, като бе планирано. Начело на колоната бяха ръководителят на мисията на ЕС в Сърбия Венсан Дежер, министърът на правата на човека и малцинствата Светозар Чиплич, представители на правозащитни организации и организаторите на парада, които носеха голям лозунг с надпис "Можем заедно" и "Солидарно против фашизма".

Паркът, от който тръгна парадът, беше окичен със знамена и балони с цветовете на дъгата. От централната трибуна към участниците се обърна  Дежер, който изтъкна, че това е ден, който са чакали девет години.

Министър Чиплич изтъкна, че участниците са се събрали, за да подкрепят свободата, която е основно право, и заедно да покажат, че всички граждани в Сърбия са свободни. Пред стеклите се участници говориха и представители на международни организации и институции.

Организаторите заявиха, че се гордеят с този исторически ден, но настояха държавата да полага по-големи грижи за спазването на човешките права и да предприеме всички предвидени в закона мерки срещу онези, които нарушават човешките права и правата на хомосексуалистите. Проявата се охраняваше от мощни сили на полицията, но между самите участници в парада нямаше никакви инциденти, отбелязва Танюг.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?