Центрове за кариерно ориентиране на учениците ще бъдат открити по европроект

Два нови проекта по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", които предстои да започнат, предвиждат обучения за общопрактикуващи лекари и колегите им от спешната помощ, както и създаването на центрове за кариерно ориентиране на учениците. Това стана ясно в четвъртък при представянето на напредъка по оперативната програма.

Одобреният проект за професионално и кариерно ориентиране на ученици е на стойност 10 милиона лева, съобщи зам.-министърът на образованието Петя Евтимова.

Предвижда се да бъдат създадени 28 регионални центрове за кариерна ориентация, както и да бъдат обучени 150 консултанти. В момента се правят планове по проекта и се очаква той да започне от началото на следващата година.

Евтимова обясни идеята за проекта с това, че през последните 15 години “нищо не е направено по отношение на ориентация на учениците в бъдещето им развитие - както за продължаване на образованието, така и за възможностите за реализация на пазара на труда“.

Одобрен е и проект за повишаване на квалификацията на учителите на стойност 60 милиона лева.

Първият проект към здравното министерство предвижда обучението на 6258 работещи в центровете за спешна помощ, а вторият - обучение на общопрактикуващите лекари.

Обучението на джипитата ще има две форми -дистанционно, чрез електронни материали, както и семинари. Ще им бъде представена нова медицинска литература, специализирани издания и т.н, съобщи Иван Кръстев, началник отдел в социалното министерство. За обученията са отпуснати 10 милиона лева.

Над 291 хиляди души са участвали в програми по "Човешки ресурси" през миналата година, съобщи зам.министърът на труда и социалната политика Красимир Попов.

По насочената към заети лица схема “Аз мога”, при която се получават ваучери за обучение до момента има над 60 000 заявки, раздадени са ваучери за обучение и придобиване на професионална квалификация на над 20 000 души и предстои да бъдат обхванати още около 30 000 желаещи.

Той припомни, че след последното заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” са одобрени нови операции, чрез които ще бъде осигурена подкрепа на около 13 500 младежи за платени стажове, за наемане на 9 000 лични асистенти на хора с увреждания и за повишаване на квалификацията на 42 000 учители.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?