Цецка Цачева призова Мая Манолова да се откаже от имунитета си, за да я съди

Снимка: БГНЕС

Парламентарният председател Цецка Цачева (ГЕРБ) призова бившия зам.-шеф на Народното събрание Мая Манолова (БСП) да се откаже от депутатския си имунитет, за да заведе съдебен иск срещу нея.

"Не искам извинение от нея. Всеки, който излезе в пленарна зала, трябва да не забравя, че е народен представител и за думите, които изрича, трябва да носи отговорност", коментира Цачева пред бТВ в четвъртък.

Преди ден двете си размениха остри реплики по време на обсъждането на ратификацията на споразумение между Министерския съвет и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия.

Тогава Манолова посочи, че то вече е публикувано в Държавен вестник от 13 декември, без да е прието от Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева отвърна остро, заявявайки, че Манолова не е права и на няколко пъти я обиди за образованието ѝ.

На въпрос защо по подобен начин не е репликирала и съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който нарече ромите "озверели човекоподобни", чийто жени имали "инстинкти на улични кучки", Цачева, заяви, че не била цензор.

"Не съм цензор, който има право да спира или да следи начина, по който говорят народните представители. Езикът на охулване и злепоставяне на опонента, дори езикът на омразата, не дава пример на хората, които очакват да видят смислен дебат. Болно ми е, че се принизява институцията", каза още Цачева.

По думите ѝ, българският парламент е представителен образ, извадка на българското общество и няма как депутатите да са по-различни от него. Тя не коментира настояването на Българския хелзинкски комитет да изпрати копие от протокола от заседанието на парламента от сряда на главния прокурор Сотир Цацаров.

Споделяне

Още от България