ЦИК и политици в спор имало ли е фалшификация на вота

В около 70-80 общини изборите може да бъдат обжалвани заради огромния брой нарушения и тези общини да останат без кмет в следващите 3-4 месеца, прогнозираха в петък от Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ).

Според сдружението, което е имало 6 400 наблюдатели на вота, на първия тур е инвестирано в избор на кметове, а след втория тур парите ще отиват за касиране на изборите. Шефът на ГИСДИ Илия Божинов коментира, че апетитите са големи, тъй като местна власт е доходоносен бизнес. По думите му, печалбата от купуването на едно кметско място е сто процента, докато при инвестиция в туризма, например, е 10 процента.

Наблюдателите са констатирали множество други нарушения, извън купуването на гласове, което е най-масовото закононарушение. Подмяната на членове на секционни избирателни комисии с неподготвени хора е снижило много нивото и е довело до непрофесионален подход към работата. В много случаи не са били ясни правилата за упражняване на вота.

Тези местни избори са най-лошо проведените от всички досега, казаха от ГИСДИ. По тяхна оценка около 5 на сто от комисиите не могат да броят въобще. Беше обяснено, че при предаването на протоколите от определени секции броят на бюлетините и гласовете не съвпадал, затова гласовете били “нагаждани” от двама –трима души, които ги отчитат, за да не бъдат връщани за ново събиране на комисията и ново преброяване.

ЦИК: Няма основания да се атакуват изборни резултати

Няма основание да се атакуват изборни резултати заради разликата между подписите на избирателите в протоколите и пуснатите в урните пликове, заявиха от ЦИК в петък. Според ЦИК не става дума за неправилно броене на действителните гласове, а за погрешно нанесени цифри от секционните комисии, които не оказват влияние върху резултатите от вота.

Несъответствието идва оттам, че в бързината членове на секционни комисии са нанасяли неправилно цифри в протоколите. Например броят на избирателите по списък в съответната секция погрешно е пренесен в графата с броя на гласувалите.

"Там, където не са проверили правилно броя на подписите в изборния ден, те записват това число. Тук трябва да бъде записано, но те пренасят това число в точка 3, броят на избирателите според подписите. То не дава влияние върху изборния резултат – действителни и недействителни бюлетини", каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Във всички секции броят на подписите в списъците и броят на пуснатите пликове в урната съвпада, което гарантира, че са отчетени верните данни, казаха от Общинската избирателна комисия (ОИК) в София.

Видяхме резултатите преди ден и половина, когато излязоха протоколите на ОИК, заяви в петък по Нова телевизия евродепутатът от БСП Илиана Йотова. Гласувалите избиратели за кмет в София са 420 673 - според подписите, а според намерените пликове с бюлетини са 397 638, допълни тя. БСП - София са изпратили писмо до ОИК с молба след 6 ноември да получат отговори на поставените въпроси, а след това ще решат какво да предприемат. Социалистите ще изчакат и паралелното преброяване и паралелните протоколи, след което е възможно да искат повторно преброяване в София, каза Йотова.

Не мисля, че драстично ще се промени резултатът за София, не мисля, че това е направено в ущърб на БСП или друга партия, но трябва да се установи откъде идва грешката, допълни тя. В София на първи тур бе преизбран досегашният кмет от ГЕРБ Бойко Борисов, а кандидатът на левицата Бриго Аспарухов остана трети след кандидата на обединената десница Мартин Заимов.

Фалшификацията идва от недействителните бюлетини

Лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски обаче каза, че това са най-съмнителните избори в България и партията му ще поиска касиране.”На нас трети ден отказват да ни дадат протоколите от изборите”, посочи той пред Нова телевизия. Според Праматарски фалшификацията става с недействителните бюлетини. 300 протокола за София, в които в ¼ има разминаване, си е проблем.

Ако сме нормална европейска държава, нека съдът да разпореди проверка. Въпросът с мнозинството на общинските съветници би се променил категорично, заяви още Праматарски, чиято партия не успя да вкара представители в общината. По думите му на тези избори се купуват не само гласове, но и председатели на комисии.

ЦИК: Невалидните бюлетини не могат да обърнат резултата

Общо 8.13 процента са недействителните бюлетини в цялата страна за избор на общински съветници, 6.86 на сто - за кметове на общини, 6.73 - за кметове на кметства, а 7.64 - за кметове на райони, съобщи ЦИК.

За сравнение с местните избори през 2003 г., процентът недействителни бюлетини сега е много по-малък. Преди пет години е бил около 10-12 процента.

Процентът на недействителните гласове е между 4.5 и 6% за София, за всеки вид избор по отделно, заяви Александър Петров, зам.-председател на ЦИК. Общата бройка е около 40 000 гласа. Това означава 10-12 гласа средно в една секционна комисия недействителни гласове. Ако има 10 или 15 невалидни бюлетини в една секционна комисия, те не могат да обърнат вота в София, каза Александър Петров.

По негово мнение проблемът на тези избори е в недействителните гласове, но отхвърли възможността членовете на комисиите да са дописвали бюлетини, за да ги превръщат в недействителни. Доводът му беше, че преброяването на бюлетините става в присъствието на всички членове на комисията, които са от различни партии.

Той призна за грешки в комисиите – като тази, че на гражданите не са били давани пликове и в урните са пускани бюлетини без пликове, което е нарушение на закона. Според зам.-председателя на ЦИК, обаче, са били дадени точни обяснения за гласуването.

ЦИК не е получавали сигнали за опити да бъдат купувани членове на секционни избирателни комисии, а само за купуване на гласове, изтъкна още Александър Петров.

Лидерът на “Новото време” Емил Кошлуков обаче обвини ЦИКМИ и министъра на държавната администрация Николай Василев за фалшификацията на изборите. Той се закани да съди ЦИКМИ.

Не може столицата на България да има 15% неграмотни от тези, които гласуват, коментира той по “Нова телевизия”. Според Кошлуков хаосът с приемането на протоколите от ОИК в изборната нощ е бил предизвикан с цел да се подменят протоколите.

Нито една писмена жалба за купуване на гласове в Благоевград

В Благоевград, където се вдигна голям шум около купуване на гласове, към момента не е постъпила нито една писмена жалба за такова закононарушение. В полицията в Благоевград са получени 16 сигнала, чиято проверка продължава. Полицаите обаче са затруднени, защото по-голямата част от сигналите били подадени анонимно по телефона, заяви в петък шефът на районната прокуратура в града Георги Стоилов.

Наказателно производство може да бъде възбудено само по писмена тъжба на пострадалия до прокуратурата, изтъкна той.

Нямат качество на пострадал всякакви инициативни комитети и застъпници, политически партии и техни представители, наблюдатели и други представители на обществеността.

Нека гражданите не се притесняват, ако усетят засилено присъствие на полицейски служители в града или по изборните секции, това е в техен интерес, за да не се пречи и да се осигури свободното упражняване на правото на избор, каза Стоилов, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?