ЦИК определи изискванията за кандидатите за кметове и съветници

Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) определи в петък изискванията за кандидатите за кметове и общински съветници, съобщи говорителят ѝ Александър Александров на пресконференция.
За да бъдат регистрирани като кандидати за вота на 28 октомври, те трябва да имат българско гражданство или да нямат друго гражданство извън ЕС, да са с избирателни права (навършени 18 г. до 28 октомври включително, дане са поставени под запрещение и да не изтърпяват наказание лишаване от свобода). Нужно е и да имат постоянен или настоящ адрес преди 3 август на територията на съответната община.

Във вота за пръв път тази година ще могат да се регистрират като кандидати за съветници граждани от други страни от Евросъюза, навършили 18 г. към 28 октомври и които не са лишени от свобода. Те трябва и да имат статут на продължително пребиваващи в България и да не са живели преди 3 август в дадената община.

Изисква се още чужденецът да не е лишен от правото да бъде избиран в държавата, на която е гражданин и с писмена декларация трябва да е заявил, че иска да бъде избран в България.
ЦИКМИ реши още, че кандидатите трябва да имат регистрация в съответната община, направена до 2 август т. г.

Следващата седмица ГРАО трябва да уточни колко са общините с над 150 жители, където ще се провеждат избори. Тези общини ще бъдат обявени писмено.

От момента на регистрацията на общинската избирателна комисия действащите кметове, които искат да се кандидатират отново, или длъжностните лица в общината, които ще участват в изборите, трябва да излязат в платен служебен отпуск.

Споделяне

Още от България