ЦИК пак глобява сайтове за огласяване на резултати преди края на изборния ден

ЦИК пак глобява сайтове за огласяване на резултати преди края на изборния ден

Централната избирателна комисия (ЦИК) глобява четири сайта за огласяване на резултати от втория тур на местните избори преди края на изборния ден. Санкциите са срещу сайтовете "24 часа", "Пик", "Блиц" и glas.bg. Решенията за глоби обаче са общо 9 - 4 от тях са срещу "24 часа", 3- срещу "Пик", а за "Блиц" и glas.bg има по едно. 

ЦИК разпорежда на четирите медии да свалят от сайтовете си публикуваните резултати. И на първия тур "24 часа", "Пик" и "Блиц" бяха наказани.

Според Изборния кодекс е забранено да се публикуват социологически проучвания и данни от екзитпол от деня за размисъл до края на изборния ден.

Размерът на глобите за сайтовете още не е уточнен, но според закона при първо нарушение санкцията е между 2000 и 5000 лева,а при повторно - от 5000 до 10 000 лв.

От години медиите не спазват тази забрана, като съобщават заобиколно резултати, но без да посочват агенциите, от които са данните. Затова и върпсът с публикуване на данни от социологически агенции е вечна тема по време на избори. Не един политик се е обявявал срещу забраната именно, защото не се знае от коя социологическа агенция идват те.

"Лицемерие е да не се публикуват екзитполове в изборния ден. Честността е най-важното нещо, хубаво е да има резултати", каза премиерът Бойко Борисов през май. Подобна теза изразиха тогава и председателят на парламента Цвета Караянчева, и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Въпреки това забрана продължава да има. По-рано тази година управляващите бяха напът да премахнат забраната за публикуване на социологически проучвания, но в крайна сметка тя остана.  

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019