ЦИК ще задължи секционните комисии да контролират данните в протоколите

ЦИК ще задължи секционните комисии да контролират данните в протоколите

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще задължи първичните изборни комисии да засичат данните в протоколите. Мярката се налага заради сериозното разминаване в резултатите от референдума на 27 януари. След допитването стана ясно, че в изборните книжа има около 10 000 подписа на гласували граждани повече от пликовете в урните.

Според анализа на комисията, публикуван на страницата ѝ, разликата от 9720 гласа идва от 130 секционни избирателни комисии в цяла България от общо над 11 000. От тези комисии са допуснати технически грешки при попълване на протоколите.

Комисията е обобщила три типа грешки - в 38 случая неправилно в полето за гласувалите по подписи е вписан броят на всички избирателите по избирателния списък (100% активност), в 29 случая в полето за гласували по подпис са отбелязани само дописаните (под чертата и в допълнителния списък).

В останалите 63 случая разликите между броя на гласувалите по подпис и намерените пликове е незначителен (от 1 до 4), отчитат от ЦИК.

Според комисията разминаването се дължи "в повечето случаи на неправилно тълкуване и съответно попълване на числата, като най-често разминаването е в това, че се попълва само числото на намерените пликове, в които има бюлетина, т.е. изваждат се празните пликове, което е неправилно".

"Друга причина може да е неправилно отчитане при броене на гласувалите според подписите в избирателните списъци, но отклоненията са незначителни и не влияят върху окончателното отчитане на резултатите и повторна проверка с преброяване на подписалите се гласоподаватели няма да доведе до промяна на окончателните резултати, ако се открият единични незначителни грешки", сочи още анализът на ЦИК.

Затова комисията ще въведе задължително контроли за секционните комисии - да засичат броя на подписите да е по-малък или равен на броя на пликовете или, ако се извади от броя на разпределените за секцията пликове сборът на действителните и недействителните бюлетини, да се получи броят на намерените в урната пликове.

В анализа на ЦИК обаче не се казва нито дума за несъответствието между броя на недействителните гласове и сумата от недействителните бюлетини и намерените празни пликове.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?