ЦИК забрани мобилните телефони в тъмните стаички

ЦИК забрани мобилните телефони в тъмните стаички

Забранява се снимането с мобилни апарати и фотоапарати в тъмните стаички по време на гласуване. Това съобщи в сряда говорителят на ЦИК за местните избори Александър Александров, като уточни, че в избирателните секции ще бъдат сложени надписи да не се използва такава техника. На въпрос как ще се следи дали избирателите спазват забраната и каква е санкцията за това, Александров обясни, че членовете на всяка отделна секция ще взимат решение за конкретен случай, глобата е анулиране на глас или парична.

Снимането на бюлетини напоследък доста нашумя по повод купуването на гласове. По този начин гласоподавателят може да се отчете как е гласувал.

Въпреки забраната на ЦИК, обаче, трудно ще може да се проследи дали някой не я нарушава, тъй като нито в тъмната стаичка ще има камери, нито някой ще проверява или “обискира” избирателя дали носи или използва мобилен телефон при пускането на бюлетината.

Александров съобщи още, че са анулирани регистрациите на 14 кандидати за кметове и общински съветници, защото имат и друго гражданство, освен българското, в страни извън Евросъюза. Сред тях няма турски граждани, а от Русия и Молдова, обясниха от ЦИК.

Анулирани са и регистрациите на 32-ма кандидати, за които се е оказало, че нямат адресна регистрация по настоящ или постоянен адрес на територията на съответната община. По данни на ЦИК 105 са чужденците от ЕС, които ще гласуват в неделя. Най-много са във Варненска област – 20 души, има и в Ямболско, Тунджа и пр.

Седем пък са чужденците, които са се регистрирали за общински съветници. По закон те не могат да се кандидатират за кметове.  

45 303 са кандидатите за общински съветници в цялата страна, 1 889 са издигнатите за кметове на община, 529 – за районни кметове, 11 498 – за кметове на кметства.

Най-голям е броят на кандидатите за кмет на София – 30.

Най-младият кандидат за кмет на община е на 18 години и той ще се бори за кметското място в Ямбол. Най-старият е на 77 години и се е кандидатирал в община Дулово.

ЦИК е решила още в изборните помещения да има само по един застъпник на политическа партия, коалиция или независим кандидат. Регистрирането на застъпниците ще приключи на 26 октомври в общинските избирателни комисии.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?