ЦИКЕП трябва да прецени официални лица ли са политиците

Централната избирателна комисия за Европейските избори трябва да се произнесе дали политиците са официални лица. Ако постанови че са, те няма да могат да оповестяват изборни резултати до 23 часа в деня на евровота. Това заяви говорителят на външно министерство Драговест Горанов.

Той се позова на директива на ЕК, че до приключване на изборите не бива официалните представители на всяка една държава членка да огласяват частично или напълно резултатите от изборите.

От ЦИКЕП обявиха в сряда, че още няма запитване дали политиците са официални лица и дали съответно за тях ще важи забрана да оповестяват резултати от изборите до 23 часа.

"Данните от екзит поол на агенциите не са официални и след 19 часа в неделя, когато приключва изборният ден в България, тези данни на социологическите агенции ще могат да бъдат коментирани от политиците", каза говорителят на комисията Ралица Негенцова.

В ЦИК за участие в изборите за Народно събрание вече са регистрирани ГЕРБ, ДПС, Обединение "Българските патриоти", Партия на либералната алтернатива и мира и Синята коалиция, съобщи другият говорител на комисията Бисер Троянов. Срокът за регистрация на партиите е 10 юни.

Досега в ЦИК са подадени общо девет заявления за регистрация, уточни Троянов. По-късно в сряда ЦИК ще обсъди регистрацията на Либерален алианс и Съюз на патриотичните сили "Защита".

Споделяне

Още от България