Ципрас в Скопие: Загубихме 30 г., трябва да тичаме, за да наваксаме пропуснатото

Заев и Ципрас с общо селфи по време на посещението на гръцкия премиер в Скопие, сн. БГНЕС

Трябва да тичаме и да бързаме, защото вече изгубихме три десетилетия, трябва да прескочим всички пропасти, да се опитаме от история на войните и разделението да изградим нов разказ на сътрудничество и растеж. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от агенция МИА, на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

Ципрас пристигна днес на историческа визита в Скопие - първата на гръцки премиер в бившата югославска република. Той е придружаван от 10 министри и 120 бизнесмени от секторите на енергетиката, инфраструктурите, селското стопанство и хранителновкусовата промишленост.

Посещението става почти два месеца, след като бившата югославска република се съгласи да се преименува на Северна Македония. Миналата година Ципрас и Заев сключиха историческо споразумение, което сложи край на 28-годината междудържавна криза за името. Това проправи и пътя на Скопие към членство в НАТО и към сближаване с ЕС. Заради това споразумение двамата премиери бяха номинирани за Нобелова награда за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на отличието преди четири години.

Подписаните споразумения

Днес двамата премиери и министри от двете правителства подписаха в Скопие няколко споразумения за засилване на двустранното сътрудничество, съобщава МИА.

Заев и Ципрас, в рамките на съвместното заседание на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни, подписаха план за действие за засилване на всеобхватното сътрудничество по споразумението от Преспа.

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска и гръцкият ѝ колега Евангелос Апостолакис подписаха споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между двете министерства на отбраната.

Заместник министър-председателят по европейските въпроси Буяр Османи и заместник-министърът на външните работи на Гърция Ксия Анагопопулу подписаха Меморандум за разбирателство между Секретариата по европейските въпроси и гръцкото МВнР за ускоряване на процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС.

Меморандум за разбирателство между министерствата на транспорта и съобщенията на двете страни бе подписан от министрите Горан Сугаревски и Христос Спирицис.

Сугаревски и Спирицис подписаха меморандум за разбирателство за развитието на пътната и железопътната връзка по маршрута Солун - Скопие - Табановце. Подписан е меморандум за сътрудничество в областта на транспорта, както и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката между компаниите MER и DESPA.

Заместник-министърът на външните работи Андрей Зерновски и гръцкият министър на отбраната Анагопулу подписаха и договор за откриване на нов контролно-пропускателен пункт между Майдан от македонска страна и Бахово от гръцка.

Стига конфронтация, необходимо е сближаване и сътрудничество

След това на съвместна пресконференция двамата премиери се обявиха за нова страница в двустранните отношения и пълна промяна на регионалното сътрудничество.

"Загубихме 30 години. Сега трябва да тичаме за да наваксаме пропуснато", каза в началото на изявлението си Ципрас. Заев определи днешната среща като историческо продължение на всичко, което се случи между двете държави след подписването на Преспанския договор.

Ципрас подчерта, че Гърция ще продължи да подкрепя Северна Македония в усилията ѝ да продължи необходимите реформи и да стане членка на Европейския съюз.

"Нашето официално посещение днес представлява историческа стъпка напред за Балканите и Европа. Ние сме тук, за да намерим решение и да гледаме напред, да градим мостове вместо стени", заяви Ципрас.

Той посочи, че на равнище дипломатически отношения двете страни ще създадат посолства и ще заменят досегашните контактни точки.

Най-важната тема на днешната среща със Заев, по думите на Ципрас, е била икономиката. Той посочи, че води със себе си голяма бизнес делегация от Гърция, а в Северна Македония и досега, въпреки трудностите, са работили много гръцки предприемачи. Ципрас съобщи, че е формиран координационен комитет за сътрудничество на двете страни.

Гръцкият премиер каза още, че Северна Македония и Гърция са подписали договор за отбрана, който е доказателство за волята на Гърция да помогне в изграждането на отбранителните капацитети на Северна Македония, включващи обучението на кадри, отбранителната индустрия, военното разузнаване и въздухоплаването.

Ципрас каза, че за да има твърди основи за сътрудничество между двете страни, трябва да се работи интензивно за изпълнение на Преспанското споразумение.

"За кратко време направихме големи крачки напред и трябва да продължим така и в бъдеще", заяви гръцкият премиер.

"Когато погледнете миналото, виждате пропуснати поводи, когато погледнете в бъдещето, виждате отворени възможности и общи интереси. И двамата съседи взеха смели решения с желание за единство, а това, което изглеждаше невъзможно, днес е реалност”, каза от своя страна Зоран Заев.

Македонският премиер съобщи, че е договорено до средата на май да се създаде съвместна експертна група за търговската употреба на името, терминологията, марките и добави, че от първостепенно значение са подписаните меморандуми в областта на транспорта и преговорите от енергетиката, които подобряват живота на гражданите на двете страни .

"Преди няколко месеца аз спечелих добър приятел. Алексис е мой приятел и приятел на нашата страна. Препоръчвам всички да изградим приятелство с нашата съседка Гърция и с другите ни съседи”, подчерта Заев.

Споделяне

Още от Европа