Цвета Караянчева е оперирана в правителствена болница от шефа на “Пирогов“

Проф. Асен Балтов обясни, че транспортирането й с хеликоптер е било наложително

Цвета Караянчева е оперирана в правителствена болница от шефа на “Пирогов“

Председателят на парламента Цвета Караянчева е била успешно оперирана в правителствената болница “Лозенец“ от водещия ортопед-травмотолог и директор на “Пирогов“ проф. Асен Балтов. Състоянието ѝ е стабилно.

Преди ден тя претърпя инцидент с кола на НСО край Хитрино и беше спешно транспортирана с хеликоптер от Шумен до София, което предизвика множество въпроси и възмущение в социалните мрежи за специалното отношение, което е получила. Причината е, че изобщо е взето решение да се транспортира до София, което се тълкува като признание, че близката болница в Шумен не е в състояние да реагира адекватно при подобна банална травма, както и че е транспортирана с хеликоптер, а не например с обикновен реанимобил. Раздразнението се задълбочава от факта, че мнозинството хора не биха били третирани по същия начин при подобна травма.

Вчера вечерта Караянчева бе оперирана в правителствената болница “Лозенец“ от директора на “Пирогов“ проф. Асен Балтов, който в понеделник разясни подробности около лечението ѝ, както и защо се е наложило да бъде транспортирана до София.

“Както знаете, вчера към 10.30 е претърпяла пътнотранспортно произшествие на пътя след град Шумен, при което е транспортирана веднага в болницата в Шумен, където са извършени първите изследвания. На мен ми се обадиха към 11 часа колегите ортопеди от Шумен с молба за консултация и колаборация", разказа Балтов.

По думите му освен счупване в областта на раменната кост, Караянчева има и травма в областта на гръбначния стълб. “След първоначално диагностициране не беше сигурно какво е състоянието, затова се взе решение да бъде транспортирана с правителствения хеликоптер за по-сигурно. Знаете, продължителното пътуване с линейка не е подходящо, когато има увреждане в гръбначния стълб", обясни още проф. Балтов.

“Транспортирането е от изключително важно значение да бъде направено както трябва, така че да не уредим пациента още повече, отколкото е увреден по време на травмата", посочи той.

В момента състоянието на Караянчева е сравнително добро.

“Направихме много добра колаборация с университетска болница “Лозенец“, където кацна правителственият хеликоптер. Бяха направени допълнително изследвания от скенер, ядрено магнитен резонанс, на които се видя че има травма в областта на гръбначния стълб, но тя не налага оперативна интервенция и остана единствено да се прецени кога ще се оперира счупването в областта на рамото", разясни Балтов.

Според него самата г-жа Караянчева е предпочела операцията да стане веднага по спешност.

“С доц. Кожухаров направихме екип и тя беше оперирана буквално по спешност вечерта. Извършихме оперативна интервенция, с която стабилизирахме счупването със специални винтове, за да е възможно в следващите 15 дни да започне да я раздвижва и в рамките на един месец да бъде в кондиция и да започне да прави всичко с ръката", посочи Балтов. Той допълни, че за травмата на гръбначния стълб е взето решение Караянчева да носи специален корсет в продължение на три седмици.

Районната прокуратура в Шумен ръководи досъдебно производство по повод пътния инцидент. По случая е назначена медицинска експертиза, която ще установява степента на травматичното ѝ увреждане. На местопроизшествието е извършен оглед. Разпитани са трима свидетели по делото. Предстои да бъде назначена и автотехническа експертиза, за да бъде установен механизмът на пътнотранспортното произшествие.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?