Според един от адвокатите на банкера – Христо Ботев

Цветан Василев не говорел, "за да не влияе на политическата обстановка"

Адвокат Христо Ботев. Сн.: БГНЕС

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев не е направил разкрития по случая с кризата в нея, защото не искал "да влияе на политическата обстановка и да създава скандали".

Това обяви в четвъртък пред бТВ един от адвокатите на банкера – Христо Ботев. Той повтори за пореден път тезата на защитата, че Василев не иска да се прибере още сега в България, тъй като заради производството по екстрадицията му, дори да тръгне към страната, на границата ще бъде върнат в Сърбия.

По думите на юриста банкерът е атакуван от най-близките си хора. Юристът сравни ситуацията с унищожаването на ордена на тамплиерите, обявявайки че е дошъл момент, в който собственикът на КТБ "е имал голямо влияние, много средства и страшно много хора са дължали пари на банката". 

"Всеки говори за участие на г-н Пеевски в това (сриването на банката – бел. ред.), но аз негови лични действия в казуса не съм видял. Той дори не е разпитан като свидетел", каза още Ботев, подчертавайки, че зад състоянието на банката седят политически интереси, без обаче да назове конкретни имена.

По думите му с координацията на Цветан Василев са се случили предложенията за инвестиции от Оманския фонд, които обаче са били отхвърлени от БНБ. Адвокатът заключи, че "всичко върви към обявяване на банката в несъстоятелност и обявяване на фалит".

"Обществено известно е, че има много апетитни активи, които някои искат да вземат на занижени пари. Всеки изчаква да се обяви несъстоятелността на банката, за може да се вземат от масата привлекателните активи", добави Ботев.

"Аз като един обикновен гражданин не мога да проумея следното. В началото на пролетта БНБ каза, че това е една стабилна банка и разреши закупуването на "Креди Агрикол". После изведнъж обяви, че тя е пирамида", каза още защитникът на Василев.

Той предупреди, че един евентуален фалит на КТБ ще повлияе на цялата икономика на страната, защото там има пари на общините и на държавни предприятия. Според Ботев е възможно това да предизвика ново недоверие в банковата система, което да се разрасне лавинообразно.

Споделяне

Още от Бизнес