Иновативен проект в полза на туризма

Цветанов лансира терминали за "таксите за дадени криминални случки"

МВР курсисти ще помагат за преодоляване на езиковата бариера между полицаи и чужденци

Снимка: БГНЕС

Доста иновативна идея лансира във вторник вътрешният министър Цветан Цветанов. Тя цели улесняването на чуждестранните туристи в България, чието прекарване в страната по една или друга причина е било помрачено от някакви административни глоби.

"Проблем в почивните дни, когато не работят банките, е да внасят таксите за дадени криминални случки. За този летен сезон изготвихме служебни бележки, които да бъдат изготвяни от дежурните полицаи, и да бъдат внасяни в първия работен ден. Желанието на посланиците е и да има изградени банкомати или терминали, където туристите могат да заплащат", сподели МВР шефът след редовната си среща с европейски дипломати.

За присъстващите на иначе формалното събитие репортери обаче остана загадка какви точно "такси" за какви точно "дадени криминални случки" се въртят в главата на министър Цветанов, който е притежател на следдипломна квалификация по право от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Така формулираният израз буди недоумение по няколко причини.

Първо, защото такси към държавата се дължат единствено срещу различни видове административни услуги, а не за т. нар. криминални регистрации. Второ, защото каквито и "дадени криминални случки" да е визирал Цветанов, то те предполагат най-малкото разследване и евентуално повдигане на обвинения, а не плащане. И трето, защото ако се приеме, че очевидно министърът е имал предвид глоби, а не такси, то също толкова очевидно е, че той трудно прави разлика между административни нарушения и престъпления.

Освен необходимостта от въпросните терминали, които да работят и в почивните дни, Цветанов посочи като проблем за чужденците и непреодолимата от години езикова бариера между неговите служители и англоговорящите туристи.

В отговор на традиционната невъзможност, пред която родните униформени са изправени, когато човек срещу тях заговори на език, различен от матерния им, вътрешният министър възнамерява да "впрегне" във всекидневна работа по зимните ни курорти всички курсанти от Академията на МВР с по-широка езикова култура.

"В България най-важният проблем е, че хората не се разбират, няма превод и липсва общ език между туристите и полицаите. Туристите не разбират защо трябва да чакат и полицаите не могат да им обяснят. Това е най-важното за хората – да се разберат. Ние сме съгласни с идеята да се използват служители от Академията на МВР и се надяваме, че следващата година ситуацията ще се подобри", коментира на чист български с лек акцент британският посланик Джонатан Алън.

Той похвали силовото ведомство, че през последните години у нас не е регистрирана нито една жалба на чужденец, преминаващ транзитно през страната.

"Това, което сме направили през летния сезон с командироването на 557 служители това лято във вътрешността на страната, по същия начин правим организация и за зимния сезон - също да бъдат командировани служители от вътрешността към зимните курорти и да продължим с въведената допълнителна мярка – да има ски-полицаи по пистите, за да дадат по-голяма сигурност за туристите", анонсира предстоящите мерки на МВР Цветанов.

Той уточни, че през това лято е било регистрирано увеличение на чуждестранните туристи с около 5%, и напомни, че между 12 и 14 на 100 от брутния вътрешен продукт на страната се формира именно от туризъм. По повод разследването на атентата в Бургас от 18 юли, министърът лаконична коментира, че това дело не е било "част от днешната случка, работим по много проблеми, но няма нещо, което да кажем по случая".

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?