Цветанов: Полицаите да не се притесняват от политическа намеса

Цветанов: Полицаите да не се притесняват от политическа намеса

Полицейските служители трябва да знаят, че не бива да имат притеснения от политическа намеса в своята работа, както е било досега, увери министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във вторник. Пред журналисти във Велико Търново той обясни, че вниманието на полицаите трябва да бъде съсредоточено само върху спазването на законността.

Коментарът му идва дни, след като стана ясно, че протестите и митингите на служителите на МВР се възобновяват. Основната причина за това са неизпълнените обещания на новото ръководство на МВР за законови промени, които да гарантират инкриминирането на посегателствата срещу полицаи.

От 23 до 26 септември синдикатът на служителите в МВР организира подписка под наслов "Невинен до доказване на противното!" в подкрепа на исканията на служителите в МВР за промяна на съдебната практика при гледането на определени дела, която "нарушава законово установеното ни право на справедлив процес, както и презумпцията за невинност, която е свещено право на всеки български гражданин".

На 27 септември полицаите организират национален митинг под надслов "Върховенството на закона ДА е за всички!, който ще се проведе в София.

По повод предстоящите протестни действия Цветанов каза, че е запознат с исканията, които са в подкрепа на полицаите, осъдени по делото "Чората". Той обеща министерството да съдейства за организирането на подписката в полицейските управления.

В полученото от него по този повод писмо от синдикалната организация обаче нямало други синдикални претенции. Министърът обясни, че вече е внесен новият законопроект за МВР, който в скоро време щял да бъде обсъден от Народното събрание. "Там в глава 20-та в закона за МВР изцяло сме развили цялата синдикална дейност и даваме пълна възможност на полицаите да осъществяват синдикална дейност, както това правят колегите им в Европа и по света'', каза Цветанов.

Според него разкриването на тежките престъпления в Ботевградско и Монтанско, засиленото полицейско присъствие по улиците и оптимизацията в работата на полицейските структури са първите положителни резултати от предприетите реформи в МВР. Същевременно направеният досега преглед на работата на областните дирекции не показва достатъчно задоволителни резултати, посочи Цветанов.

По думите му основен акцент в срещите с ръководните екипи на дирекциите е работата срещу корупцията, борбата с организираната и битовата престъпност, към която гражданите са особено чувствителни. Затова трябва да се създадат възможности за оптимизиране на действията на отделните структури, а там, където се налага, се правят и кадрови промени, отбеляза  министърът.

Споделяне

Още от България