Цветанов видя в обвиненията за подслушване кампания на хора без политика

Стоян Цветанов, Сн: БГНЕС

Формации, които нямат политики и няма какво да предложат на избирателите, обвиняват ГЕРБ в нерегламентирано подслушване на политици и журналисти, коментира пред БНТ бившият вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обвиненията за подслушване от политически партии и дейци.

"Това са хора, които нямат политики, няма какво да представят на хората. Разбира се, че се търси интересният момент за жълтото, за спекулацията. Нито веднъж, по никакъв начин службите не са използвани да се следят политически опоненти", заяви Цветанов.

По този начин той отговори на въпрос, свързан с факта, че партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" внесе в сряда сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради информации за подслушване и разработване на членове на ръководството на формацията и журналисти.

В писмото си до главния прокурор от партията на Кунева настояват за проверка за достоверността на  твърдения, че "обект на "проследяване" и "разработка" са били Меглена Кунева, секретарят на партията Людмила Елкова и членовете на Националния съвет Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски и Тома Биков".

"Толкова е смехотворно да се прави подобно твърдение и внушение. Само преди пет месеца имаше подобно писмо, адресирано до мен. Има писма, изпращани до Комисия за контрол на СРС, и тя е институцията, която може да отговори на тези въпроси", обясни още Цветанов, макар че тази комисия не действа след разпускането на 41-то Народно събрание.

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ обяви, че партията досега винаги е включвала в редиците си и се е допитвала до експерти и представители на граждански движения, които са били активни и са се доказали във времето.

"Дори когато коментираме нашите листи, ползваме хора от гражданския сектор. Почти всички министри са били в гражданския сектор и активни представители", заяви още Цветанов и даде за пример Томислав Дончев и Лиляна Павлова, които според него преди влизането си в правителството на ГЕРБ са били винаги активни, но не и политически ангажирани.

"И аз никога не съм бил политически ангажиран допреди 2006 г., когато регистрирахме ГЕРБ, премиерът (Бойко Борисов - бел. ред.) - също", допълни бившият вицепремиер.

Обяснявайки как Борисов никога преди не е бил политически ангажиран, Цветанов припомни как след парламентарните избори през 2005 г. е организирал поредица от срещи с граждани от цялата страна, които са поискали да разговарят с Бойко Борисов, който тогава спечели депутатско място за НДСВ, но се отказа от него заради работата си в МВР.

Цветанов не пропусна да коментира отново гражданските протести, за които преди време бе обяснил, че са водени от криминалния контингент.

"Това е малко спекулативно да смятаме, че всички, които са на улицата, са гражданският сектор и представляват гражданското общество", обясни Цветанов и заяви, че има правила, по които всеки трябва да представи предложенията си към гражданите си за изборите.

По думите му ГЕРБ "влиза в изборите" с амбицията да представи максимално добре своята бъдеща управленска програма, а българските избиратели да дадат подкрепа за един следващ управленски мандат.

Цветанов коментира и представените в сряда акценти от новата управленска програма на партията. Основните са свързани с европейските средства, с икономиката, в която се предвиждат преструктуриране на министерството на икономиката и енергетиката и създаване на министерство за електронното правителство.

Една от атрактивните мерки, които предлага ГЕРБ, е да се направи опрощаване на лихвите за държавни вземания в пика на кризата, 2008-2012 година. Един от основните приоритети, който беше заложен в края на мандата на правителството на премиера Борисов, е енергийната ефективност, припомни Цветанов: "Защото знаете, че усвояването на тези средства, които са по Оперативната програма "Регионално развитие", могат да се създадат много работни места, за средния и малкия бизнес, заети в строителството".

По повод на увеличаването на доходите, заявено сред приоритетите на новата програма на ГЕРБ, Цветанов посочи, че още в края на 2012 година правителството на ГЕРБ е започнало вече курс към търсене на резерви за увеличение на доходите.

"Ние сме увеличили разходите за социална дейност, за пенсии в размер на 14 млрд. лв., а само за пенсии платените суми за четиригодишния мандат на правителството на премиера Борисов са 9 млрд. лева. От 1 парил е заложено в бюджета да бъдат увеличени пенсиите и да бъдат индексирани от 1 април, като за тази си цел ние сме осигурили 600 млн. лв. И майчинството ще си остане отново 410 дни, който е един от най-дългият срок в страна от ЕС", изтъкна Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България