Туроператори са против категоризация в Booking и Airbnb

АБТТА се обяви и срещу вдигане на застрахователния лимит

Туроператори са против категоризация в Booking и Airbnb

Против предложението на управляващите за въвеждане на категоризацията на апартаментите и къщите предлагани през онлайн платформи като Booking и Airbnb, се обяви Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) във вторник.

"Безспорно е, че всеки, който генерира доходи, трябва да плаща данъци за това и да издава съответните финансови документи... Но това не означава, че трябва да се влиза в най-строгата форма на регулация", каза Даниела Стоева, председател на Управителния съвет на АБТТА по време на пресконференция при анализа на организацията на изминалия туристически сезон.

Според нея трябва да се подхожда внимателно при въвеждането на регулации в българския туристически пазар, който е свръхконтролиран.

Даниела Стоева отбеляза, че формата на този вид настаняване е друг тип туризъм, който съществува в Европа и като цяло по света. Това е предпоставка да идват повече гости за градски туризъм в България.

"В този смисъл трябва да се подхожда внимателно по отношение на това да се вкарва всичко в определени регулации", каза още Стоева. Тя допълни, че Законът за туризма всяка година се допълва, като непрекъснато се вкарва нов бизнес в регулация.

Докато държавата се опитва да регулира дейността в онлайн платформите, предлагащи апартаменти и къщи, хотели и къщи за гости все още не са се регистрирали в Единната информационна система за туристическа информация (ЕСТИ), казаха от АБТТА.

Това трябваше да стане до 1 октомври, но до момента няма данни от Министерството на туризма колко места за настаняване са се вписали. От АБТТА призовават за публичност на тези данни, за да може да се прави анализ на туристическия поток у нас, за да се вземат адекватни управленски решения.

АБТТА се обяви и против предложението на министъра на туризма за вдигане на лимита на действащата застраховка "отговорност на туроператора". Според организацията сега действащите застрахователни лимити осигуряват адекватна защита на туристите.

Министърът на туризма Николина Ангелкова лансира идеята за вдигане на лимита на застраховката "отговорност на туроператора" след фалита на британския туроператор "Томас Кук". 

Основната причина да се повдигне от Министерството на туризма темата е големия брой от 1154 туроператори, застраховани на минимален лимит на полицата.

Голяма част от тези туроператори работят в областта на входящия туризъм. Т.е. те не продават пакети на крайни клиенти и няма необходимост от сключване на застраховка "отговорност на туроператора", която е насочена единствено в полза на потребителя, коментира Стоева.

Тя отбеляза, че именно тези туроператори генерират приходите от туризъм в България с броя на туристите, които водят. Затова от асоциацията смятат, че вдигането на застрахователната премия ще нанесе удар по бизнеса им.

Освен това от АБТТА смятат, че българският потребител е много добре защитен.

Според законодателството ни, българските туроператори застраховат от порядъка на 50 на сто от оборота, генериран от туристическите пакети, докато в останалите европейски страни нормално се застраховат между 10 и 30 на сто от този оборот, каза Стоева.

От АБТТА смятат, че е необходимо вниманието да се насочи върху контрола и мониторинга върху декларираните обороти.

Застрахователните прагове се определят на база деклариран оборот и застрахователите би трябвало да осигурят по-сериозен контрол, ако се смята, че има туроператори, които не декларират оборота, който генерират, и така не осигуряват достатъчно добра защита на потребителите, коментира Стоева. Тя допълни, че е най-лесно е да се вдигат лимитите и застраховките.

Не праговете са проблем, а моментът на задействане на застраховката, смята Ирина Найденова от управата на организацията.

В законодателството не е много детайлизирано каква точно е тази застраховка - за фалит или за неплатежоспособност. Именно това трябва да се доработи и ясно да се посочи моментът на задействане на тази застраховка, смята тя.

Над 3000 са регистрираните туроператори и турагенти в България. Всяка година те внасят между 10 и 14 млн. лева приходи към застрахователите, съобщиха от АБТТА.

От 2011 г. досега застрахователите са прибрали над 80 млн. лева, а изплатените суми са максимум 5 млн. лева, каза Димитър Попов от управата на асоциацията. Той попита какво се случва с тези средства. При такива приходи на застрахователите, ние да не можем да намерим начин, по който потребителят да бъде защитен на сто процента, както това става чрез гаранционен фонд, допълни Попов.

От 3500 вписани туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър над 1800 са с минимална застраховка от 25 000 лева, каза преди време министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея такава застраховка по никакъв начин не би покрила претенциите на ползвателите ѝ и следва да се помисли за увеличаване на застрахователните лимити на туроператорите. Една от възможностите е застраховката да се обвърже с оборота на туроператора. Целта е максимално да се гарантират правата на потребителите, каза още  Ангелкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес