Турски министър обещава разговори с Кюрдската работническта партия

Турция ще води разговори с Кюрдската работническа партия (ПКК), заяви турският министър на правосъдието Садуллах Ергин пред репортери, събуждайки надежди за предприемане на стъпки за решаване на продължаващия от десетилетия кюрдски конфликт, след края на гладната стачка на кюрдски затворници, съобщава Ройтерс.

Стотици затворници, членове на ПКК, прекратиха в неделя 68-дневната си гладна стачка в затвори в цялата страна в отговор на призив от техния лидер Абдуллах Йоджалан, излежаващ доживотна присъда затвор на остров Имралъ.

Министър Ергин не уточни кога може да се състоят преговорите. Агенцията припомня, че турската държава е водила през последните години тайни разговори с ръководни представители на ПКК в Осло. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви през септември, че са възможни нови разговори.

Тези разговори са били провеждани, когато е било преценено за необходимо, в миналото и ще бъдат провеждани в бъдеще, посочи Ергин. Той не направи уточнения.

ПКК, която е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, води от 1984 г.. въоръжена борба за автономия на населените предимно с кюрди райони на Източна и Югоизточна Турция. Над 40 000 души са загинали досега в този конфликт.

Стълкновенията между армията и бунтовниците се активизираха през това лято. Анкара свързва това развитие с хаоса в съседна Сирия и обвини сирийския президент Башар Асад, че предоставя оръжие на бунтовниците от ПКК.

Споделяне

Още от Балкани