Турските власти недоволни заради "златния гьол” на Капитан Андреево

България нарочно въвеждала санитарна такса на ГКПП точно в сезона на масовите пътувания на турските гурбетчии

Турските власти недоволни заради "златния гьол” на Капитан Андреево

Турската страна е недоволна от въвеждането на задължителната дезинфекция на колите на ГКПП Капитан Андреево специално през юли и август, когато е сезонът на масовите пътувания на турските гурбетчии към европейските държави през България, предаде БТА в неделя от Истанбул.

"България извлича най-големи печалби през тези месеци, защото задължава гурбетчиите с колите си да преминават през санитарна обработка на ГКПП Капитан Андреево, известна като "златния гьол" заради таксите, които постъпват в българската хазна", коментират от митническата управа на Капъкуле.

Влизащите от Турция коли на Капитан Андреево за кратко време се обливат от сензорни пръскачки с дезинфекционен разтвор, за което заплащат задължително по 3 евро санитарна такса за леките коли и 10 евро за тировете.

Турските източници припомнят, че таксата за дезинфекциране на колите е била въведено през 2011 г. като превантивна мярка срещу разпространението на шап по животните.

Но след като стана известно, че вместо дезинфекционен разтвор българите ползват чешмяна вода, изискването бе отменено, подчертават източниците.

Турските власти на Капъкуле преди време заплашиха, че също ще въведат задължителна дезинфекционна такса за влизащите от България коли. Заради протести на пътниците дезинфекцирането от българска страна бе отменено.

През месеците юли и август на Капитан Андрево валят пари от гурбетчиите за комшиите, понеже през тези месеци пускат дезинфекционната система да работи непрекъснато, твърдят турски източници.

До 1998 г. колите, влизащи от Капъкуле на Капитан Андреево, задължително преминаваха през една локва, за която се плащаше. Поради това я бяха нарекли "златния гьол". Мярката бе отменена, но бе въведена отново през 2011 г.

Според българската страна дезинфекцията, въведена на Капитан Андреево през юли със заповед на земеделския министър Десислава Танева, е "заради повишената епизоотична обстановка в Турция и заради регистрирани огнища на бруцелоза и антракс".

Но турските власти отричат наличието на подобни рискови огнища. Те подозират, че въвеждането на санитарната такса е точно заради засиления поток от пътуващи гастарбайтери. Освен това отбелязват, че дезинфекцията сега се извършвала от същата фирма, която преди 3 години бе уличена във фалшификация и корупция и дейността ѝ беше спряна.

Според статистиките, предоставени от Дирекцията за митници и търговия Тракия, от началото на август досега през Капъкуле към Капитан Андреево са преминали 112 хиляди коли.

"И най-простата сметка показва какви значителни суми постъпват у комшиите през този сезон от санитарната такса", коментират от митническата управа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?