Турският премиер обяви очаквани промени в кабинета

Реджеп Тайип Ердоган и Бинали Йърдъръм

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви промени в кабинета след двучасова среща в двореца Бештепе с президента Реджеп Тайип Ердоган, която не бе обявена предварително, съобщи турската телевизия НТВ в сряда.

 

Промените в кабинета бяха очаквани от май, когато Ердоган зае отново председателския пост в управляващата Партия на справедливостта и развитието. Избирането му за председател стана възможно в съответствие с одобрена на референдума на 16 април 2017 г. конституционна поправка, която позволява на президента да бъде партийно ангажиран.

 

В кабинета влизат шест нови имена. 15 министри запазват постовете си, а няколко министри са сменени, сред които министърът на правосъдието; министърът на храните, земеделието и животновъдството; министърът на културата и туризма; министърът на здравеопазването; министърът на труда и социалната сигурност.

 

Сменени са четирима от петимата вицепремиери.

 

На мястото на досегашния вицепремиер Нуретин Джаникли отива министърът на правосъдието Бекир Боздаг, а той ще бъде заменен от Абдулхамит Гюл. Джаникли поема министерството на отбраната от Фикри Ъшък, който отива на поста вицепремиер на мястото на Нуман Куртулмуш, който пък ще оглави културата и туризма, предаде БГНЕС.

 

Още двама от досегашните вицепремиери – Тугрул Тюркеш и Вейси Кайнак, напускат и на местата им идват Реджеп Акдаг и Хакан Чавушоглу. Министърът на труда и социалната сигурност Мехмет Мюезиноглу е освободен, на мястото му е назначена Жюлиде Саръероглу. Той стана особено известен по време на кампанията за парламентарните избори в България, след като активно агитираше сред българските изселници в полза на един провален политически проект. Новият министър на младежта и спорта е Осман Ашкън Бак, на храните, земеделието и животновъдството е Ахмет Ешреф Факъбаба, наследяващ поста от Фарук Челик. Сменен е и здравният министър Реджеп Акдаг от Ахмет Демирджан.

 

Постовете си запазват досегашният вицепремиер Мехмет Шимшек, министърът на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Саян Кайа, главният преговарящ с ЕС Йомер Челик, министрите на науката, индустрията и технологиите Фарук Йозлю, на околната среда и градоустройството Мехмет Йозхасеки, на външните работи Мевлют Чавушоглу, на икономиката Нихат Зейбекчи, на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, на развитието Лютфи Елван, на финансите Наджи Агбал, на транспорта, морските въпроси и съобщенията Ахмет Арслан, на горите и водните ресурси Вейсел Ероглу, на образованието и науката Исмет Йълмаз, на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи.

 

Зетят на Реджеп Ердоган – министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак - също остава на поста си.

 

Според Бинали Йълдъръм днешните промени са резултат от консултации и анализ на разпределението на задачите, а какви ресори ще поемат новите вицепремиери ще стане ясно по-късно днес.

 

Съставът на новия кабинет е следният:

 

Заместник министър-председатели: Бекир Боздаг, Мехмет Шимшек, Фикри Ъшък, Реджеп Акдаг, Хакан Чавушоглу.

 

Министри на:

- външните работи: Мевлют Чавушоглу

- вътрешните работи: Сюлейман Сойлу

- енергетиката и природните ресурси: Берат Албайрак

- за Европейския съюз: Йомер Челик

- здравеопазването: Ахмет Демирджан

- икономиката: Нихат Зейбекчи

- културата и туризма: Нуман Куртулмуш

- младежта и спорта: Осман Ашкън Бак

- националната отбрана: Нуреттин Джаникли

- националното образование: Исмет Йълмаз

- околната среда и градоустройството: Мехмет Йозхасеки

- науката, промишлеността и технологиите: Фарук Йозлю

- правосъдието: Абдюлхамит Гюл

- развитието: Лютфи Елван

- семейството и социалната политика: Фатма Бетюл Саян Кая (ж.)

- транспорта, мореплаването и съобщенията: Ахмет Арслан

- труда и социалната сигурност: Жюлиде Саръероглу

- търговията и митниците: Бюлент Тюфенкчи

- финансите: Наджи Агбал

- храните, земеделието и животновъдството: Ахмет Ешреф Факъбаба

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?