Турското правителство иска да ограничи абортите

Турското ислямо-консервативно правителство планира да внесе в парламента проектозакон, намаляващ периода от бремеността, през който се разрешава аборт, съобщава АФП.

Министерството на здравеопазването подготвя доклад, предвиждащ ограничване от 10 на 4 седмици на допустимия срок за доброволно прекъсване на бременността. След като този доклад бъде представен на правителството, то ще внесе в парламента проектозакон по този въпрос.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган има голяма мнозинство в парламента, припомня АФП.

Абортът не трябва вече да се разглежда като контрацептивен метод. Не трябва да се прибягва до този жесток акт, ако това не е оправдано от медицински съображения, посочи министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг, цитиран от днешните турски вестници.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган определи абортите като "убийство" и критикува също ражданията чрез цезарово сечение. Забележките му провокираха дебати в страната, като представители на опозицията, неправителствени организации и много жени остро критикуваха премиера.

В изказването си Ердоган сравни абортите с въздушния удар на турската армия на 28 декември в Улудере (окръг Шърнак, Югоизточна Турция), когато по грешка бяха убити 34 кюрдски селяни, взети за бунтовници от терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК). Смятам абортът за убийство и заявявам на кръговете и журналистите, които са против моите забележки: "Ставате и лягате с Улудере. Аз казвам, всеки аборт е едно Улудере", посочи турският премиер.

В светска Турция абортите са позволени от 1965 г. по медицински причини, а от 1983 г. абортите са разрешени през първите десет седмици от бременността. Ердоган насърчава от години турските семейства да имат "поне три деца". В страната се забелязва сериозен спад на раждаемостта - през 1980 г. средният брой деца на една жена е бил 3,14, а през 2009 г. този брой е намалял до 2,11.

Евентуалното ограничаване на правото на аборт предизвика възмущението на феминистките асоциации, които заявиха, че това би било засягане на правата на личността в една страна, желаеща да се присъедини към ЕС.

Броят на абортите в Турция е бил 70 000 през 2011 г. на фона на 10 000 през 2009 г.

Споделяне

Още от Балкани