Турция гласува “за” военна операция в Северен Ирак

Турция гласува “за” военна операция в Северен Ирак

Турският парламент даде пълномощия на правителството за трансгранична военна операция в Северен Ирак  за борба с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК).  

Гласуването бе проведено въпреки натиска от страна на САЩ и Ирак, които призоваха Турция за сдържаност.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че приетата резолюция не означава незабавно пристъпване към военна операция. Той повтори, че Турция  няма никакви намерения относно територията на Ирак и че  операцията няма да засегне гражданите на страната или политическите власти в съседната държава.

Ердоган заяви, че за страната му е било необходимо да е в състояние да отговори на бомбените атаки от последните седмици, за които са обвинени бунтовници от ПКК на иракска територия.

“За” военната операция са гласували 507 депутати срещу само 19 “против”. Така Турция получава юридически права в срок от една година да изпрати турски войници в съседната страна за “ликвидирането на кюрдските бунтовници”, които се укриват в планините в Северен Ирак. Точното време, обхват и честота на евентуалните акции трябва да бъдат определени от правителството.

Операция ще бъде предприета, “ако ситуацията изисква това, в най-подходящия  момент, след като още веднъж бъдат преценени всички "плюсове" и  "минуси" от подобни действия”, заяви Ердоган.

След гласуването в турския парламент, американският президент Джордж Буш категорично настоя Турция, която е верен американски съюзник, да не предприема военната операция.

“Ние казваме много ясно на Турция, че не мислим, че ще бъде в неин интерес да изпраща войници в Ирак”, изтъкна Буш и допълни, че има по-добър начин за справяне с проблема.

Съединените щати обаче се опасяват, че подобна акция от страна на Турция може да дестабилизира обстановката в северен Ирак. Отношенията между Вашингтон и Анкара бяха изострени допълнително от резолюция на Конгреса, която може да признае за геноцид масовото избиване на арменци през Първата световна война от страна на Отоманската империя. Турция е регионална база за военните операции на САЩ и някои експерти смятат, че споровете между двете страни могат да доведат до ограничаване достъпа на американските сили до военновъздушната база в Инджирлик.

В сряда Буш разкритикува Конгреса за планираната резолюция за арменския геноцид. Едно нещо, което Конгресът не бива да прави, е да внася ред в историята на Османската империя, настоя Буш.

Ключови демократи от Камарата на представителите се присъединиха към републиканците в предупрежденията, че приемането на резолюция за арменския геноцид може да навреди на стратегическите интереси на Съединените щати.

Иракският министър-председател Нури Малики е телефонирал по-рано на турския си колега, като му казал, че е “абсолютно решен” да махне ПКК от Ирак и помолил за повече време, предаде Анадолската агенция, цитирана от ББС.

Иракският президент Джалал Талабани също заяви, че страната му е готова да работи заедно с Анкара и Вашингтон за разрешаването на проблема с ПКК.

Сирийският президент Башар Асад, който е на посещение в Анкара, смята, че Турция има легитимно право да осъществи трансгранична операция срещу  кюрдските бунтовници в Ирак. ”Ние разбираме, че такава операция ще бъде насочена към  определена група, която напада турските войници”, заяви той

"Силите, които нахлуха на иракска територия, са  страните, които са основно отговорни за терористичните  нападения, защото тези страни контролират Ирак”, заключи Асад.

Споделяне

Още от Свят