Турция готви "амнистия за богатство"

Турското правителство внесе в парламента законопроект за въвеждане на "амнистия за богатството", която цели да привлече обратно в страната средства, държани в чужбина от богати турци, без наказателни такси и глоби, съобщи Ройтерс.

Според програмата турците ще платят само 2 процента върху фондовете, избягвайки данъци, които в противен случай може да достигнат 30-40 процента. Те също ще избегнат разследване за това дали богатството е било придобито в Турция и неправомерно е било държано в чужбина.

Турски физически лица или компании ще бъдат задължени да обявят своето богатство преди края на юли, за да се възползват от амнистията. Законопроектът надали ще срещне голяма съпротива в парламента и може да бъде приет следващия месец.

Турция за последен път използва подобна програма през 2009 г., за да помогне за смекчаване на ефекта на глобалната финансова криза, привличайки обратно в Турция около 50 милиарда лири /28 милиарда долара според сегашния обменен курс/ от турски фирми и физически лица.

Вестник "Хюриет" пише, цитирайки турския вицепремиер Али Бабаджан, че турците държат 130 милиарда долара в чуждестранни сметки.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?