Турция “губи търпение” към ПКК

Турция “губи търпение” към ПКК

Турският президент заяви в четвъртък, че страната “започва да губи търпение” към действията на кюрдските бунтовници, съобщи ББС. Позицията му бе оповестена малко преди официалните представители на Анкара и Багдад да обсъдят намерението на Турция да проведе масирана акция срещу военните формирования на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак.

В същото време турският външен министър заяви, че иракското правителство трябва да излезе с конкретни предложения за излизане от кризата. Турската армия вече проведе няколко нападения срещу кюрди в близост до границата.

С необикновено рязък тон, турските официални лица заявиха, че разговорите в четвъртък ще бъдат последната възможност да се предотврати военна намеса в Ирак.

“Въпреки, че ние уважаване териториалната цялост и независимост на Ирак, Турция започва да губи търпение и няма да толерира използването на иракска земя за провеждане на терористични акции”, заяви президентът Абдулах Гюл.

Анкара вече заяви, че очаква от Ирак “нещо повече от думи” и се надява за конкретни предложения за разрешаване на ситуацията. “Ние настояваме лидерите на ПКК да бъдат арестувани и екстрадирани в Турция”, заяви външният министър на страната Али Бабаджан.

Турски източници от силите за сигурност по-рано казаха, че Турция е извършила серия от полети на 20 км навътре във въздушното пространство на Ирак през последните три дни, докато 300 войници са навлезли на около 10 км в Северен Ирак. Общо 34 партизани от ПКК са били убити, докато турските войски са се завърнали без да понесат загуби, съобщиха властите.

Напрежението ескалира, след като в края на миналата седмица кюрдски бойци са атакували подразделение на турската армия, при което 12 войници бяха убити, а 8 – взети в плен.

Американският военен министър Робърт Гейтс каза, че Турция се нуждае от по-добра разузнавателна информация, за да определи местоположението на кюрдските бунтовници, преди да предприема удари в Северен Ирак. Американският държавен секретар Кондолиза Райс ще посети Турция, за да се опита да намали напрежението между Багдад и Анкара. Райс ще бъде в Турция на 2 и 3 ноември за срещи с президента Абдулах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган.

По последни оценки около 3000 кюрдски бунтовници използват Ирак за база за организиране на нападения срещу Турция. Анкара, САЩ и ЕС са обявили ПКК за терористична организация.

 

 

 

 

 

Споделяне

Още от Свят