Турция и Иран обединяват усилята си за избягване на евентуална война срещу Ирак

Иран и Турция се спорузумяха да обединят усилята си за избягване на война в Ирак, предаде ДПА. На среща на турския премиер Абдуллах Гюл с иранския президент Сейед Мохамад Хатами в Техеран двамата призоваха Ирак да спазва резолюциите на ООН и обещаха да търсят всички възможни варианти за избягване на война срещу Ирак.

Турският министър-председател Абдуллах Гюл пристигна тази сутрин в Иран с цел търсене на мирно решение на иракската криза. В рамките на обиколката си с тази мисия Гюл вече посети Сирия, Египет и Йордания и Саудитска Арабия.

Иранският президент е предупредил, че ескалация на иракската криза ще позволи на Израел да упражни по-голям натиск върху палестинците и е заявил, че Техеран и Анкара имат първостепенна роля в усилията за запазване на мира в района.

Гюл е подчертал от своя страна, че избягването на войната е наложително, тъй като евентуална военна операция ще има вредно въздействие не само върху Ирак, но и върху Персийския залив и страните от Близкия изток.

Очаква се по-късно днес Гюл да даде пресконференция в турското посолство в Техеран преди да отпътува за Турция. По рано днес той се срещна с иранския първи вицепрезидент Мохамед Реза Ареф. По време на срещата Ареф е заявил, че Иран ще се противопостави на едностранни действия на САЩ срещу Ирак и призова всички страни в района да заемат единодушна позицията по ситуацията.

Ареф изрази убеждение, че иракският въпрос трябва да бъде решен с политически и мирни средства. Всяка агресия води до друга агресия и, ако нападенито на САЩ в Ирак се осъществи, тогава други страни в района ще бъдат следващата цел, каза Ареф.

Ние не трябва да допуснем нова война в района. В противен случай целият район на Близкия изток и арабските държави ще претърпят тежки загуби, е казал Гюл по време на срещата. Той е изтъкнал, че война в Ирак ще наруши икономическото и политическо равновесие в района.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?