Турция свали "неидентифициран" дрон

Сн. Вестник "Хюриет"

Турция съобщи в петък, че е свалила "неидентифициран" самолет, който е навлязъл във въздушното ѝ пространство край границата със Сирия. Турският външен министър Феридун Синирлиоглу заяви на пресконференция, че сваленият летателен апарат е дрон, който е навлязъл на три километра в турска територия и все още се уточнява чий е. По-късно ще има изявление от генералния щаб на турската армия.

От снимките се вижда, че това е малък модел невоенен самолет, съобщиха турски медии.

Американски източник, цитиран от Ройтерс, заяви, че вероятно става въпрос за руски дрон, но руското министерство на отбраната съобщи, че всички машини, участвали в бойни полети, са се завърнали в базите след изпълнение на задачите, а руските дронове оперират по план.

"Днес във въздушното пространство на Турция на турско-сирийската граница беше свален самолет с неидентифицирана държавна принадлежност. След трикратно предупреждение той е продължил полета си във въздушното пространство на Турция. След това нашите самолети, патрулиращи по границата, в рамките на правилата за реакция при заплаха са открили огън и свалили самолета", се посочва в съобщението на турските въоръжените сили.

Генералният щаб на Турция заяви още, че армията ще продължи да изпълнява дълга си съгласно дадените ѝ правомощия и правила.

По-рано този месец руски самолети навлязоха в небето над Турция, а НАТО заяви, че това не е било случайност, както твърди Русия. И в двата случая турски изтребители Ф-16 са прихванали руските самолети и са ги принудили да се оттеглят.

След тези инциденти турски официални представители обявиха, че ще свалят всеки чужд самолет, който навлезе във въздушното им пространство.

Руските ВВС официално информираха турските военни в четвъртък за нарушенията на руските самолети в началото на октомври и за стъпките, които са предприети това да не се повтори, съобщи Ройтерс.

Турция освен това заяви, че през последните месеци неидентифициран самолет и базирана в Сирия система за противовъздушна отбрана на няколко пъти са безпокоили турски бойни самолети.

През последната седмица 13 пъти самолети на руските и турските ВВС се оказваха в опасна близост. Причината са започналите в началото на месеца руски въздушни удари в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад.

Руската военна намеса усложни ситуацията в Сирия, където водена от САЩ коалиция също нанася въздушни удари, но в подкрепа на умерената опозиция на Асад. В момента руски и натовски самолети изпълняват бойни мисии в едно и също въздушно пространство, което се случва за пръв път от края на Втората световна война, което създава рискове, че противниците от епохата на Студената война могат да стрелят един срещу друг.

Гореща линия между Турция и Русия за безопасност на полетите

Министерствата на отбраната на Турция и Русия са установили пряка връзка за осигуряване на безопасност на полетите на руската авиация, съобщи в петък след инцидента със сваления дрон началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Андрей Картаполов.


"За осигуряване на безопасността на полетите в близост до турската граница и предотвратяване на инциденти във въздушното пространство е установена пряка връзка между министерствата на отбраната на Русия и Турция", каза той на брифинг за военни аташета и журналисти.

Картаполов добави, че е установена и "гореща линия" между центъра за управление на полетите в авиобаза Хмеймим в Сирия и командния пункт на военновъздушните сили на Израел. Той припомни, че на 14 и 15 октомври бяха проведени тренировки за взаимодействие на авиациите на двете страни за предотвратяване на опасни инциденти във въздуха.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?