ТВ-шеф в надпревара за столицата, ляво сдружение закрива Кремиковци

Комунистическата партия на България (КПБ) издигат за кмет на столицата журналистът и шеф в телевизия „7 дни” Петко Тодоров, съобщи във вторник лидерът на КПБ Александър Паунов. Тодоров е и водач на листата на комунистите за общински съветници.

В листата влизат още Васил Манов, писателят Никола Инджов, Игнат Минков.

Самият Петко Тодоров обяви, че не се притеснява да бъде наричан комунист, защото това било истинското ляво, към което винаги е смятал, че се числи - по възпитание, по манталитет и по образование. 

Според лидера на комунистите Паунов номинацията на БСП за София Бриго Аспарухов не била съгласувана с КПБ, която е коалиционен партньор на социалистите.

По същото време друга лява коалиция - "Солидарност" – обяви, че излиза на изборите с листа за общински съветници. Говорителят на коалицията – журналистът Велизар Енчев, доскорошен сътрудник на Петков Тодоров в „7 дни”, представи членовете ѝ - пенсионерските съюзи и граждански сдружения на социално слабите, организирали протестите на българските пенсионери, както и младежки екологични движения. Сред тях са съюзите на пенсионерите към КНСБ и към КТ "Подкрепа", Съюз на пенсионерите 2004, Национален съюз на пенсионерите, Движение "Социална солидарност", Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Не издигаме кандидатура за кмет на София, защото смятаме, че трябва да  съсредоточим влиянието си върху листата за общински съветници и за районни кметове, уточни Велизар Енчев. "Това за нас е Сталинградска битка, битката за кмет на София оставяме на олигархията, която е единна в своите кандидатури", каза той.

Водач на листата с общинските съветници на коалицията в София ще бъде Велизар Енчев. Втори и трети в листата ще бъдат Сашо Радев и Трайчо Стойков от движение "Социална солидарност", следват Михаил Михайлов и Васил Велев от Съюза на офицерите и сержантите от запаса, а шестото място е за представителите на екологичните организации, каза Сашо Радев.

Коалицията се обявява за връщане на общинските аптеки в София в пълно владение на общината, гласуване на решение на Столичния общински съвет, с което пенсионерите в столицата да плащат 25% от стойността на лекарствата,  за национализация на  билбордовете и рекламните витрини, за създаване на фонд за подпомагане на безработните над 55 години, за създаване на верига от общински столове за хранене на ресторантски начала за бедните, както и безплатен градски транспорт за гражданите над 70 години и за закриване на металургичния комбинат в Кремиковци.

Това ще го постигнем, ако успеем да вкараме шест общински съветника, и за нас това ще бъде голяма победа, каза Велизар Енчев.

Споделяне

Още от България