Правосъдният министър Христо Иванов:

Твърдящите, че има опит за убийство на Пеевски, да го докажат

Христо Иванов. Снимка: БГНЕС

"Хората, които отправят твърденията, че "убийството" на Пеевски е уговаряно по време на протестите срещу кабинета "Орешарски" трябва да ги докажат. Много неща се твърдят без никой да се чувства длъжен да ги доказва."

Това коментира пред Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов, след като преди дни стана известно, че анонимен свидетел на прокуратурата твърди това.

"Аз съм един от хората, които подписаха сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, който беше внесен от "Протестна мрежа" в прокуратурата. Не съм го подписал като член на "Протестна мрежа", а като отделен гражданин", каза още министърът.

Казусът с предполагаемият опит за убийство на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски претърпя няколко обрата, като за последно Софийският градски съд отмени постановлението на прокуратурата за прекратяване на делото заради множество процесуални нарушения в него.

Това бе третият пореден обрат по случая, след като държавното обвинение вече веднъж се отрече от първоначалните си твърдения, признавайки, че без да има доказателства е поискало постоянния арест на Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев.

Признанието дойде лично от главния прокурор Сотир Цацаров и бе провокирано от решението на СГС да освободи от ареста тримата обвиняеми, критикувайки разследващите. Анонсирайки прекратяването на разследването преди близо два месеца Цацаров опита да излезе доблестно от ситуацията, обяснявайки, че проявата на "процесуален инат" – тоест да поддържат обвинението на всяка цена – е "вредно". От обясненията му стана ясно, че прокуратурата е била подведена от МВР, което вече бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев опроверга.

Христов, Върбанов и Методиев бяха задържани от полицията на 11 юни, а два дни по-късно прокуратурата обяви, че ги е обвинила в опит за убийството на Пеевски, който останал недовършен по независещи от тях обстоятелства.

На 14 юни Димитрина Ангелова от Софийския градски съд (СГС) освободи и тримата без да им определя каквато и да е мярка за неотклонение, приемайки, че срещу тях не са събрани никакви доказателства, от които да се направи дори и обосновано предположение, че са организирали покушението на депутата.

По делото бяха прикрепени единствено показанията на шефа на охраната и на един от гардовете на Пеевски, които са и авторите на сигналите до МВР, че се готви убийството на шефа им.

На 18 юни, ден преди Софийският апелативен съд да разгледа протеста на прокуратурата срещу освобождаването на Христов, Върбанов и Методиев, от държавното обвинение изненадващо обявиха, че няма да настояват за задържането им, тъй като след анализ, направен от Върховната касационна прокуратура, е преценено, че по казуса действително няма доказателства.

Самият главен прокурор Сотир Цацаров призна гафа, обяснявайки, че проявата на "процесуален инат" – тоест да поддържат обвинението на всяка цена – е "вредно". От обясненията му стана ясно, че прокуратурата е била подведена от МВР, което вътрешният министър Цветлин Йовчев опроверга, откъдето пък възникнаха "основателни предположения" за обтягане на отношенията им. "Няма убити, няма убийство, няма убийци", обобщи Цацаров.

За по-малко от седмица в ситуацията около Пеевски настъпи нов обрат, след като банкерът Цветан Василев обяви пред австрийското издание "Дер Щандарт", че е получил есемес от депутата, с който той го заплашвал. Съобщи още, че вече е подал сигнал до разследващите в Австрия. На 24 юни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че такъв сигнал е получил и Цацаров и по него вече е образувана проверка.

"Прокуратурата има доблестта да признава своите грешки. Считаме, че това е грешка (делото за опита за убийство на Пеевски), посипахме си главата с пепел", добави локанично по темата Сарафов.

Така ролите се размениха и от "поръчан" депутатът се оказа "поръчител". Новата сюжетна линия бе поднесена от традиционната трибуна за изявленията на Цветан Василев, който твърди, че е получил съобщение от Пеевски с текст: "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря".

В публикацията се посочваше още, че австрийската криминална служба вече разследва Пеевски като евентуален поръчител на покушението на банкера и дори е поискала от българските си колеги задържането на Пеевски. Последното обаче бе отречено, както от МВР и прокуратурата, така и от СГС, който е компетентен да се произнася по европейските заповеди за арест.

Впоследствие разследващите решиха да не образуват разследване по контрасигнала на Василев срещу Пеевски със същия довод – липса на доказателства. Главният прокурор дори публично се възмути от поведението на двамата, предполагайки, че те просто разиграват "театър" пред обществото.

Споделяне

Още по темата

Още от България