Убит е говорителят на “Ислямска държава“ в Сирия

Абу Мухамад ал-Аднани

В провинция Алепо е бил убит главният стратег и говорител на джихадистката групировка “Ислямска държава“ в Сирия Абу Мухамад ал-Аднани, съобщи ББС, позовавайки се на медии, свързани с теористите. Агенция “Амак“ предаде, че той е загинал при въздушен удар.

От Пентагона уточниха, че е имало въздушен удар в град Ал Баб, чиято цел е бил именно Аднани, но по-късно руското военно министерство съобщи, че той е бил ликвидиран от въздушен удар на руски изтребител-бомбардировач "Су-34".

"На 30 август 2016 г. в резултат на удар от руския бомбардировач "Су-34" в района на Маратат ум Хауш, провинция Алепо, бе унищожено голямо съсредоточаване на бойци на "Ислямска държава" с численост 40 човека", съобщиха от руското министерство.

Оттам твърдят, че според потвърдена по няколко разузнавателни канала информация сред ликвидираните терористи е полевият командир Абу Мохамед ал Аднани, повече известен като "официален представител за работа с медиите на международната терористична организация".

Твърденията на Москва, че говорителят на Ислямска държава Абу Мохамед ал Аднани е убит при руски въздушен удар са шега, каза mf-ucikf неназован представител на американското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

В същото време представител на министерството на отбраната на САЩ отказа да потвърди дали говорителят на ИД наистина е бил ликвидиран. Подобни твърдения от страна на Съединените щати обикновено се правят след няколко дни и те често биват изпреварвани от официални съобщения на въоръжените групировки, отбелязва Ройтерс.

Съобщенията за смъртта му идват в момент, в който “Ислямска държава“ търпи серия военни неуспехи в Сирия и Ирак.

Аднани е станал “мъченик, докато ръководел операциите срещу Алепо“, информира “Амак“, която е свързана с джихадистите.

Говорителят на Пентагона Питър Кук описва Аднани като “главен архитект на външните операции на “Ислямска държава“.

Той се е грижил за “координацията на движението на бойците, пряко е насърчавал атаките на самотни вълци срещу цивилни граждани и активно наемал нови членове на ИД“, заяви Кук.

За "Ислямска държава" загубата на Аднани е сериозен удар. Той е притежавал ценна комбинация от красноречие и военен опит, пише ББС.

Аднани е един от учредителите на “Ислямска държава“. Роден е под името Таха Соби Фалаха в северния сирийски град Банаш през 1977 г.

САЩ бяха обявили награда за главата му от 5 млн. долара. Именно Аднани обяви официално създаването на халифат в някои части на Сирия и Ирак под ръководството на Абу Бакр ал Багдади през 2014 г.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?