Учени предлагат план за спасяването на изчезващия северен плаж в Приморско

Учени от БАН предлагат план за спасение на изчезващия северен плаж в Приморско. Това съобщи кметът на крайморската община Димитър Германов. Учените са предложили на градоначалника насипване на пясък на "изядената" от морето ивица, което ще послужи за спасяване на туристическия сезон.

Идеята им е преди летния сезон да се отнеме пясък от акваторията на пристанище Перла и да се прехвърли на Северния плаж. Те гарантират, че удълбаването ще бъде безопасно и дори полезно, каза Германов.

Той обясни, че плажът изчезва заради зимните бури, оставили ивицата под вода и са активирали процеси на поглъщане на брега от морето.

Експертите са предложили още да се направят експедиционни изследвания- геодезично и екологично заснемане на целия плаж, изготвяне на подробна карта и сравнителен анализ за състоянието на плажа преди и след. Втората стъпка е да се изготви математическо моделиране на процесите в подводния склон и да се намерят най-оптималните решения за предотвратяване на вредните за брега последици.

Идеята е да бъдат проектирани и впоследствие изградени съоръжения тип надводни рифове, които да създават свободен водообмен и да предпазват плажа от силата на вълните. Съоръженията ще могат да се свържат с мост и да се използват като атракциони.

Всичко това може да се случи през следващата година, в случай, че общината успее да осигури финансиране.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?