Учени, разгадали биологичния часовник, получиха Нобела за медицина

Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг

Трима американски учени са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина и физиология. Това са Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг, които са открили молекулярен механизъм, който контролира циркадния ритъм, по-известен като биологичния часовник.

Учените обясняват как растенията, животните и хората адаптират своя биологически ритъм, така че да се синхронизира с промените на Земята.

Циркаден ритъм се нарича биологичният часовник, който ни помага да настроим физиологията си за промените на околната среда при смяна на деня и нощта.

"Животът на Земята е адаптиран спрямо въртенето на нашата планета. В продължение на много години ние знаехме, че живите организми, включително хората, имат вътрешен, биологичен часовник, който им помага да предвиждат и да се нагаждат спрямо постоянния ритъм на денонощието“, посочват от Нобеловия комитет.

Нобеловата награда се състои от златен медал, диплом и парична сума в размер на 9 милиона крони (944 000 евро).

Как работи биологичният часовник?

Използвайки плодни мушици, тримата учени са успели да изолират ген, който контролира нормалния биологичен ритъм. Те са установили, че този ген изгражда протеин, който се произвежда в клетката през нощта и намалява количеството си през деня.

В последствие те са идентифицирали и друг компонент на протеина, поясняващ механизма, който ръководи биологичния часовник на клетката.

Вътрешният ни часовник регулира някои съществено важни функции на тялото и мозъка ни като поведението, нивата на хормони, съня, телесната температура и метаболизма.

Също така здравето на човека се повлиява, когато има несъответствие между околната среда и вътрешния ни биологичен часовник и това може да доведе до повишен риск от редица болести.

През 1970-те години екип от учени си задава въпроса дали е възможно да се установят гените, които контролират биологичния часовник на плодните мушици. Те са открили, че мутации в неизвестен ген пречат на циркадния ритъм на насекомите.

Как обаче този ген, наречен period, влияе на вътрешния ни часовник?

Тазгодишните нобелови лауреати са се опитали да разгадаят именно начина, по който часовникът работи. През 1984 г. Джефри Хол и Майкъл Росбаш, работейки съвместно с университета "Брандис“ в Бостън, и Майкъл Йънг от университета "Рокфелер“ в Ню Йорк, успяват да изолират гена period, отбелязва БГНЕС.

След това Хол и Росбаш откриват протеина PER, произвеждан от гена, чиито нива се променят в зависимост на времето от денонощието.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг (Германия) "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането ѝ при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта.

Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина спечели японецът Йошинори Осуми за откриване на механизмите на автофагия - процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са руският Иван П. Павлов през 1904 г., германският Роберт Кох - 1905 г., британецът Александър Флеминг – 1945 г., американците Джордж Бидъл, Едуард Тейтъм и Джошуа Ледърбърг през 1958 г. и други.

Нобеловата седмица започна в понеделник с обявяването на наградата в областта на физиологията и медицината. Лауреатите по физика и химия ще станат известни във вторник и сряда.

Тази година носителите на отличието в категорията за литература пък ще бъдат обявени в четвъртък, нарушавайки традицията те да бъдат съобщени последни. В петък в Осло ще бъде посочен носителят на наградата за мир.

Новият притежател на наградата в памет на Алфред Нобел за икономика ще бъде обявен на 9 октомври в Стокхолм.

Отличието е учредено от централната банка на Швеция.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?