Ученик отличник приет за единадесети път за студент

Ученикът от 12-и клас на Природо-математическата гимназия "Климент Охридски" в Монтана Александър Коларски е бил приет за студент за единадесети път, макар още да не е завършил средното си образование.

Момчето спечелило първа награда и грамота за отлично представяне в раздел "Информатика и информационни технологии" на Националната ученическа конференция, състояла се наскоро в Пловдив. Така Александър получил правото да бъде записан за студент по информатика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". На конференцията Коларски представил система за организиране на национални състезания по информационни технологии по електронен път. Той разработил системата така, че да може цялото състезание да протече по Интернет - от регистрацията на участниците до оценката на журито.

Александър Коларски е печелил множество състезания по информатика и информационни технологии, като след всяко от тях е приеман за студент в различни висши учебни заведения у нас.

През май миналата година Коларски стана световен шампион по информатика за ученици на олимпиадата в Грузия. Там Коларски се е състезавал с ученици от 120 страни в света. След победата си той получи покани да учи в университети в САЩ и във Великобритания.

Александър обаче предпочита да учи в България. Той ще кандидатства за специалността "Софтуерно инженерство" в СУ "Климент Охридски", в която обаче не е бил приет досега при многото спечелени състезания по информатика.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?