Учителите очакват пари от актуализацията на бюджета и не предвиждат стачка засега

Янка Такева и Пламен Орешарски през 2005 година

Лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи в понеделник, че засега не се предвиждат протестни действия през есента, тъй като синдикатът очаква поставените от него икономически и социални искания да бъдат изпълнени след актуализацията на бюджета. По-рано от синдиката бяха заплашили, че ако поставените от тях искания не бъдат изпълнени, са възможни стачни действия през есента.

Едно от основните искания на синдиката е допълнително финансиране от 9.4 млн. за училищата и детските градини. “Това са необходимите средства за увеличаване на работните заплати в онези 17 процента от училищата и 23 процента от детските градини, които от 1 януари не можаха да увеличат работните заплати с 8 процента поради това, че не достигат средствата от единния разходен стандарт“, обясни Такева пред Нова телевизия.

Не всички училища в страната успяха да изпълнят януарското увеличение на заплатите, тъй като делегираните им бюджети не го позволяват.

На въпрос как протичат преговорите за допълнителни средства с премиера Пламен Орешарски предвид репликата му “да разтурим седянката“ по време на учителската стачка от 2007 година, Такева заяви: “Аз мисля, че той много отдавна си взе поука и мисля, че сега вече говори с друга лексика и много отдавна е забравил седянката“.

“Между другото искам да ви кажа, че той вече и три пъти се извинява на българските учители. Мисля, че това е едно достойно поведение за един министър-председател“, посочи тя.

Такева е оптимист за намирането на допълнително средства за образованието. “Лично аз и председателят на КНСБ Пламен Димитров проведохме среща с господин Сергей Станишев, с господин Йордан Цонев като председател на бюджетната комисия, с останали политически, така, представители от управляващата коалиция. Имаме уверението, че тези средства ще бъдат намерени в бюджета“, каза тя.

“Разбрахме се, че трябва септември месец да седнем отново социалните партньори и да направим едно преизчисляване, да видим дали са точно 9.4 милиона лева или 7.4 милиона лева“, заяви Такева.

Тя съобщи още, че в момента се извършват ремонти на над 150 учебни заведения.

“Имаме поглед върху всичките тези учебни заведения как и по какъв начин протича ремонтът. В 15 от тях ремонтите ще продължат и след 15 септември, но са взети всички необходими мерки. Така че всичко е готово за началото на учебната година“, каза Такева.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?