"Уикилийкс" ще продължи да публикува секретни документи

Уебсайтът "Уикилийкс" обяви, че ще продължи да публикува секретни правителствени документи на държави от целия свят въпреки искането на САЩ да отмени плановете за оповестяванена класифицирана военна информация.

"Мога да ви уверя, че ще продължим да публикуваме документи - това и правим", каза в интервю за АП говорител на "Уикилийкс", представил се от съображения за сигурност с името Даниел Шмит.

Той отказа да разкрие какви точно документи ще бъдат публикувани, но увери, че оповестяването на класифицирани материали за войната в Афганистан дава на обществеността по-добра представа за конфликта.

Шмит отхвърли твърденията, че публикуването на американски правителствени документи от уебсайта е заплаха за националната сигурност на САЩ и че поставя в опасност човешки живот.

В четвъртък Пентагонът настоя "Уикилийкс" да се откаже от плановете да публикува още класифицирани военни данни и да изтегли публикуваните в интернет десетки хиляди секретни документи за войната в Афганистан.

Уебсайтът публикува на 25 юли над 76 900 класифицирани военни и други документи, главно разузнавателни данни от Афганистан. Белият дом осъди разгласяването на документите, като каза, че това поставя в опасност живота на афганистанските информатори и на американските войници.

Споделяне

Още от Свят