Украйна иска "подстригване" дълга си от 23 милиарда долара

Украйна иска "подстригване" дълга си от 23 милиарда долара

Чуждестранните кредитори трябва да се съгласят със "законното" споразумение, предложено от Украйна в преговорите за преструктуриране на около 23 милиарда долара от украинските задължения, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.

Част от най-големите притежатели на украински облигации тази седмица отново се противопоставиха на отписване на главницата на украинския дълг, а украинското министерство на финансите обвини кредиторите, че не желаят да преговарят добросъвестно.

Пред украинския парламент в петък Яценюк заяви, че кредиторите трябва да отчетат затрудненото състояние, в което се намират украинските финанси.

Страната е във война. Изгубихме 20 процента от икономиката си. Обръщаме се към кредиторите с ясна позиция по процедурата и условията на преструктурирането, посочи той. Молим, призоваваме и настояваме външните кредитори да отчетат сегашната ситуация и да приемат предложението на Украйна, което е законно и е начин да се помогне на Украйна, заяви той.

Споразумението, което предлага Киев, е да се удължи падежът на дълговите книжа и намаляване лихвения купон и главницата или т. нар. подстригване.

Във вторник комитетът на кредиторите, който включва инвестиционната фирма Франклин Темпълтън (Franklin Templeton) и представлява инвеститорите, които притежават облигации на стойност около 10 милиарда долара, съобщи, че е предал нови, подробни предложения за преструктуриране, но планът отхвърля "подстригване" на дълга.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че иска да има споразумение, преди да приключи последния си обзор на украинската спасителна програма на стойност 17,5 милиарда долара, който трябва да бъде в съвета на МВФ през юни. Втори транш в размер около 2,5 милиарда долара зависи от резултата от обзора на МВФ.

Украйна спешно се нуждае от пари в брой, за да подкрепи валутните си резерви.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят