Украйна напуска ПАСЕ заради връщането на Русия

Украйна напуска ПАСЕ заради връщането на Русия

Украйна ще преустанови участието си в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) заради връщането на Русия във формата, съобщи ръководителят на украинската делегация, цитиран от Франс прес.

Това се прави в знак на протест срещу решението да се разреши на руската делегация отново да участва в работата на асамблеята, става ясно от публикация във "Фейсбук" на Володимир Ариев.

"Решението на украинската делегация е да спре за участва в работата на ПАСЕ, освен по въпросите, свързани с преустановяването на правата на руската делегация", написа Ариев.

Делегацията ще поиска също така въпросът да бъде разгледан спешно от украинския парламент, а президентът и министърът на външните работи "да формулират ясна позиция" за бъдещото участие на Киев в структурите на Съвета на Европа, добави Ариев.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази разочарование от "решението на ПАСЕ да утвърди без ограничения пълномощията на делегацията на Руската федерация".

"Миналата седмица лично обсъдих този въпрос с президента на Франция и с федералния канцлер на Германия. Опитах се да убедя г-н Макрон и г-жа Меркел, че връщането на руската делегация в ПАСЕ е възможно само след като Русия изпълни принципните изисквания на асамблеята. Жалко, че нашите европейски партньори не ни послушаха и постъпиха иначе", заяви той във "Фейсбук".

След девет часа ожесточени дебати и гласуване на редица поправки, парламентаристите от държавите членки на Съвета на Европа решиха да дадат на Русия възможност да участва отново в работата на ПАСЕ.

ПАСЕ е един от органите на Съвета на Европа, в който заседават парламентаристи от 47-те страни членки. Асамблеята не взима законово обвързващи решения, но отправя препоръки и изисква правителствата да спазват човешките права и демокрацията.

За да бъде санкционирана анексията на Крим през 2014 г., руската делегация в ПАСЕ бе лишена от правото на гласуване.

В отговор Москва бойкотира ПАСЕ и през 2017 г. спря да изплаща годишната си вноска в Съвета на Европа.

Освен това Русия поиска гаранции, че повече няма да бъде санкционирана и заплаши, че ще напусне организацията, което би било прецедент и би лишило руските граждани от достъп до Европейския съд за човешките права.

Споделяне

Още от Свят