Украйна твърди, че е задържала на своя територия руски офицер

Украинските граничари обявиха, че са задържали руски офицер, който шофирал камион, натъпкан с оръжия, в това число и ръчни противотанкови гранатомети, предаде Асошиейтед прес. Засега няма потвърждение от руските въоръжени сили.

Заподозреният руски военен е разпитван от агенти на украинската държавна сигурност, допълва Ройтерс.

Ако се потвърди, че става действително дума за руски офицер, то Украйна ще използва най-

вероятно този факт в подкрепа на обвиненията си срещу Русия за продължаващата ѝ намеса в 15-месечния конфликт в източната част на страната и за неспазване на минските споразумения от февруари.

Украински военни и граничари казват, че задържаният се е идентифицирал лично като руски офицер с ранг на майор в ракетно-артилерийско поделение, допълва Ройтерс.

Заедно с него бил арестуван и още един мъж, който казал, че е проруски сепаратист.

Двамата арестувани са поели в грешна посока и така са се озовали при украински пропускателен пост. Камионът е спрял едва след като украинските граничари са стреляли предупредително. Двамата арестувани са носели униформи без отличителни знаци и не са имали документи за самоличност. В камиона били намерени близо 200 касети с гранати, муниции и снаряди за ръчни гранатомети.

Камионът бил спрян на пропускателния пункт Березово на около 45 километра югозападно от Донецк. Той идвал от Оленовка, която е под контрола на проруски сепаратисти в Донецка област.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?