След неуспешен щурм и полицейска атака със сълзотворен газ

Украинската опозиция започва окупация на правителството

Брюксел обяви, че оставя отворени вратите си за евроинтеграцията на Киев

Украинската опозиция започва окупация на правителството

Украинската опозиция започна да разпъва в неделя привечер палатки на площад "Европа" в Киев пред сградата на правителството и обяви намерението си да блокира в понеделник сутринта зданието на кабинета с искане за оставката на правителството на Микола Азаров заради отказа от евроинтеграция. Това заяви един от опозиционните лидери Юрий Луценко, бивш министър на вътрешните работи от правителството на Юлия Тимошенко, която макар и в затвора е едно от лицата на протестите в Украйна.

 

По-рано през деня след многохиляден митинг в подкрепа на евроинтеграцията на страната и иска от кабинета да подпише отказаното изненадващо миналия четвъртък споразумение за асоцииране към Европейския съюз и да бъде пусната Тимошенко от затвора, опита да щурмува сградата на правителството, но жив щит от милиционери ги отблъсна със сълзотворен газ и палки.

 

Луценко призова събралите се на площад "Европа" да не се разотиват. "Моля ви, останете. първата нощ е много важна, утре ще направим всичко", заяви бившият министър пред събралото се множество. В отговор започна разпъването на палатки, а силите на реда засега не предприемат никакви мерки за разгонване на протестиращите.

 

Междувременно еврокомисарят по въпросите на разширяването Щефан Фюле обяви в Туитър, че вратите на ЕС остават отворени за Украйна и намеренията на Брюксел за модернизация и сътрудничество с Украйна са непоколебими..

 

Атаката срещу правителствената сграда в Киев дойде след продължило няколко часа шествие и демонстрация на площад "Европа", в края на която Александър Турчинов, депутат от партията на намиращата се в затвора Юлия Тимошенко "Баткившчина" (Отечество), обяви безсрочна акция в подкрепа на евроинтеграцията на страната.

 

Участниците в шествието, които по различни оценки са били от десетки хиляди до 100 хиляди, а според милицията – над 22 хил. души, приеха резолюция, изискваща от управляващите незабавно да отменят решението за прекратяване на евроинтеграцията, да се спрат политическите репресии, да се пусне от затвора Тимошенко и да се подпише споразумение с Брюксел за асоцииране на Украйна.

 

След това демонстрантите предприеха щурма срещу зданието на кабинета, пред чийто централен вход полицията бе образувала жива верига. Протестиращите атакуваха силите на реда с димки и бомбички, но спецчастите им отвърнаха с палки, сълзотворен газ и щитове, предаде руската РИА Новости.

 

Лидерът на "Баткившчина" Арсений Яценюк се намеси и успокои присъстващите.

 

Днешният протест се разглежда като проверка за силата на опозицията и за способността ѝ да накара президента Виктор Янукович да се върне към курса на европейска интеграция, коментира Франс прес.

 

От Брюксел вече изразиха съжалението си от решението на Киев, но Фюле пази надежда, че ако споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС не бъде подписано на срещата на високо ниво "Източно партньорство" във Вилнюс на 28 и 29 ноември, това може да се случи на срещата ЕС-Украйна догодина.

Споделяне

Още от Свят