Украинският външен министър успокои София за газовите доставки

Няма да възникне проблем с транзита на газ към трети страни, включително и България, ако Русия не намали налягането по газопровода. Това е казал външният министър на Украйна Павло Климкин по време на среща с българския си колега Даниел Митов в Ню Йорк.

Украинското правителство не е песимистично настроено по отношение на снабдяването с газ по време на предстоящата зима - като цяло страната разполага с необходимите запаси, посочил Климкин, цитиран от пресцентъра на българското външно министерство.

Украинският министър споделил и мнението, че на Европа, в това число и на Украйна, и е нужна нова обща енергийнаи инфраструктурна политика, която да е пряко свързана със сигурността и стабилността на държавите от ЕС.

Българският външен министър споделил от своя страна, че гарантирането на доставките на газ за България е изключително важно за страната ни и изразил притеснение от евентуални негативни последици от конфликта в Украйна.

Двамата са разговаряли в рамките на 69-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Климкин запознал българския си колега с развитието на конфликта в Източна Украйна, като споделил, че подписаното примирие между украинската армия и сепаратистите като цяло се спазва.

Съществуват възможности за постигане на договореност с Русия за деескалация на конфликта и следконфликтно уреждане на отношенията с Украйна, макар че няма гаранция, че те ще се осъществят, посочил той.

Според Климкин досега в резултат на конфликта страната му е понесла загуби от около 20 процента от брутния си вътрешен продукт, се казва в съобщението на МвнР.

Споделяне

Още от България