Улеснява се поставянето на слънчеви покриви върху къщи

Приоритет стават малките ВЕИ-инсталации и производството на енергия от биомаса

Улеснява се поставянето на слънчеви покриви върху къщи

Изключително ще се облекчи процедурата за поставяне на фотоволтаични панели върху покривите на къщи и блокове и присъединяването на тези съоръжения към електроразпределителната мрежа. Това съобщи в четвъртък зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти по време на дискусия, посветена на използването на зелената енергия и зелените технологии.

По думите му именно малките проекти за производство на енергия от възобновяеми източници и проекти за използване на биомаса ще са приоритетни за правителството.

 

При обсъждането на поправките в Закона за енергията от възобновяеми източници между първо и второ четене в парламента, ще бъде предложено хората да могат да си слагат соларни панели на покривите на къщите и на блоковете с мощност от 5 до 30 киловата, като само уведомяват съответното електроразпределително дружество за намерението си. В едномесечен срок от внасяне на уведомлението ЧЕЗ, ЕВН или Е.ОН ще трябва да предупредят, ако нямат възможност да присъединят съоръжението. Ако няма отговор от тяхна страна, ще се приема, че могат да включат слънчевия покрив в мрежата си.

 

Освен това Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обмисля да даде още по-преференциални цени на изкупувания от такива съоръжения ток, за да се насърчава използването на малки покривни инсталации.

 

За същото настояват и от Българската соларна асоциация, според която именно малките ВЕИ-проекти, в които участват български проектанти, производители и монтажисти, създават брутен вътрешен продукт и помагат за развитието на възобновяемите източници. Така се пестят и разходи за преноса на произведената от големи вятърни или слънчеви централи скъпа енергия, тъй като тя се ползва на място.

 

От асоциацията твърдят още, че инвеститорите в малки соларни инсталации до 30 киловата в населени територии и до 200 кВ в промишлени зони са поставени в неравностойно положение спрямо чуждестранните си колеги, тъй като използват кредитен ресурс с по-висока стойност, преминават през същите административни процедури, каквито и мегаватовите проекти, стойността на експлоатационните им разходи е по-висока на единица произведена продукция, а това не се признава от ДКЕВР при определяне на цените им.

 

Добрев сега коментира, че със законовите поправки ще се даде приоритет именно на проектите до 30 кВ и до 200 кВ, както и на производството на енергия от биомаса. Той посочи, че проектите за биомаса са от най-високоефективните, тъй като засягат региони с голяма безработица и създават работни места, но и оползотворяват дървесината от извършваната санитарна сеч по поддръжка на трасетата на енергийната инфраструктура и др. дейности.

 

"Биомасата ще е новата фотоволтаика", репликира го по време на дискусията Николай Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциацията, коментирайки, че с преференции за този вид енергия страната може да създаде нов балон на инвеститорски интерес както това стана със соларните проекти. Добрев обаче отвърна, че проектите за биомаса ще се стимулират внимателно, тъй като ресурсът на този вид суровина в България е само за инсталирането на мощности от 300 МВ.

 

Общо ВЕИ-проекти за 1200 МВ имат окончателно одобрени договори за присъединяване към енергийната мрежа на страната, което означава, че те могат да влязат в експлоатация още от 1 юли 2012 г. в едногодишен период, каза още зам.-министърът. Списъкът с точните мощности и проекти обаче ще бъде обявен от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която трябва да вземе предвид ръста на дела на енергията от възобновяеми източници, за да определи цената на тока за бита и бизнеса от 1 юли 2012 до 30 юни 2013 г.

 

Добрев посочи още, че ВЕИ-инвеститорите ще бъдат лишени от даденото им миналото лято право да могат да сключват договори за продажба на произвежданата енергия веднага след като получат акт 15. Това бе направено, защото акт 16 за завършено строителство се бави от администрацията значително и през това време инвеститорите пропускат ползи. Част от компаниите обаче злоупотребяват с това право, каза зам.-министърът. По думите му фирми се наговаряли с надзорниците, на които плащат, да им подпишат акт 15, много преди проектът да има готовност, само за да хванат високите цени на електроенергията. Затова сега ще се върне положението за изкупуване на тока само при наличие на акт 16, но ще бъде фиксиран едномесечен срок за издаването му от Дирекцията за национален строителен контрол.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?