Умерените политически сили спечелиха мнозинство в иранския парламент

Умерените политически сили спечелиха мнозинство в иранския парламент

Умерените политически сили спечелиха мнозинство в иранския парламент, показват окончателните резултати от изборите, публикувани от министерството на вътрешните работи, съобщи Асошиейтед прес.

Реформаторите , които настояват за по-големи свободи и за изпълнение на поетите ангажименти към Запада, спечелиха най-малко 85 места, а умерените консерватори спечелиха 73 места. Заедно, те получават мнозинство в 290-местния парламент.

Хардлайнерите, които твърдо се противопоставят на сключеното миналото лято споразумение за иранската ядрена програма, получават само 68 места.

Пет места отиват при представители на религиозни малцинства, а останалите 59 ще бъдат решени на балотаж, който вероятно ще се състои през април.

Вътрешният министър Абдолреза Рахмани Фазли съобщи, че избирателната активност е била 62 процента.

Освен това иранският президент Хасан Рохани и неговите съюзници реформатори и центристи спечелиха 15 от общо 16-те места на Техеран в 88-местното Събрание на експертите, което избира върховния лидер на страната.

Рохани и съюзниците му постигнаха убедителен успех на избори, които могат да задълбочат ангажимента на Иран със световните сили, след като страната се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигане на наложените срещу нея санкции, предаде Ройтерс.

Изборните резултати в столицата Техеран нанесоха днес тежък удар на ислямските консерватори, въпреки че те запазват значителна власт заради тромавата комбинацията от духовническо и републиканско управление.

Повечето от депутатите, които не успяха да намерят място в новия парламент, са хора, които яростно се противопоставиха на ядрената сделка. Сред тях е Мехди Кучакзадех, който нарече "предател" външния министър Джавад Зариф, както и Рухола Хосейниан, който заплаши, че ще погребе под бетон преговарящия екип, който договори сделката с шестте световни сили.

"Тези избори могат да се окажат повратен момент в историята на Ислямската република", пише в редакторска статия реформаторския вестник "Мардом-салари", чийто управляващ редактор Мостафа Кавакебиан, кандидат за депутат от Техеран, спечели място в парламента.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?