Унгария отхвърли критиките на ООН за миграционната си политика

Унгария отхвърли критиките на ООН за миграционната си политика

Унгария отхвърли критиките на Върховния комисариат на ООН по правата на човека за миграционната си политика, съобщи Франс прес.

Върховният комисариат заяви, че се е сдобил с информация как унгарските власти са отказвали да дават храна на задържаните в транзитните зони мигранти.

"Конструктивният диалог с правителствата, а не прибързаните заключения, ще помогне за напредъка на общата ни кауза за насърчаване и защита на човешките права", подчерта представителката на Унгария в ООН Зузана Хорват.

Изявлението на Хорват е в отговор на критиките на новия върховен комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, която встъпи в длъжност в началото на месеца и представи вчера периодичния доклад на комисариата.

"Вчера ни вдъхнахте доверие с думите си, че винаги ще изслушвате тревогите на правителствата. Жалко е обаче, че докладът Ви съдържа полуистини", посочи Хорват.

В доклада, който не бе прочетен докрай заради липсата на достатъчно време, върховният комисар разкритикува начина, по който много западни държави се справят с мигрантския въпрос.

Бачелет отдели специално внимание на Унгария и отбеляза как на задържани по унгарско-сръбската граница мигранти не им е била давана храна.

Зузана Хорват заяви днес, че никой не е бил задържан в транзитните зони в Унгария и че храна е била давана и ще продължава да бъде давана на хора, които вече са представили молби за убежище, посочва Франс прес.

Споделяне

Още от Европа