Унгария плаща на млади емигранти да се върнат в страната

Унгарският президент Виктор Орбан.

Унгарското правителство въведе схема, която насърчава млади унгарци, емигрирали в чужбина, да се върнат в родината си. Властите предлагат на човек по 100 000 форинта (226 британски лири или към 320 евро) на месец, ако се върне в страната, съобщи британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Схемата "Върнете се у дома, младежи" осигурява на младите емигранти и безплатен полет до Унгария.

От края на април, когато е въведена програмата, предложението на правителството са приели около 800 души, каза държавният секретар по въпросите на професионалното обучение и пазара на труда Шандор Чомба.

Макар на пръв поглед 226 лири на месец да не са достатъчно, за да насърчат младите хора да се върнат в родината, с тази сума в Унгария можеш да си свършиш повече работа, отколкото във Великобритания. Според уебсайта Нумбео средният наем за едностаен апартамент в центъра на Будапеща е около 190 лири (към 270 евро) на месец.

Тази седмица около 100 млади унгарци участваха в ден на отворените врати в Лондон, за да научат повече за новата схема. Много източноевропейски страни бяха засегнати от "изтичането на мозъци" в чужбина в търсене на работа и по-добро заплащане.

Средната работна заплата в Унгария се равнява на около 450 лири (към 630 евро), а във Великобритания - на около 1600 лири (към 2250 евро).

Правителството се надява паричните поощрения да обърнат тенденцията и да върнат младите и талантливи работници в Унгария.

По-рано тази година унгарският статистически институт съобщи, че през 2014 г. равнището на емиграцията е било 46 процента по-високо, отколкото предходната година. Емигриралите през 2014 г. са шест пъти повече, отколкото през 2009 г., а от статистиката уточняват, че реалният брой е още по-голям, тъй като много хора не уведомяват правителството, че напускат страната. Към 77 процента от емигрантите са на възраст под 40 години.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?