Унгария ще решава еднакво за българските и румънските работници

Унгария ще реши в края на ноември тази година дали да затвори работния си пазар за български и румънски работници, съобщи в петък унгарският премиер Ференц Дюрчани след срещата му със Сергей Станишев.

“В Унгария вече започна дискусия по този въпрос”, заяви още Дюрчани.

В същото време той отбеляза, че каквото и да е решението на Унгария, страната ще следва еднаква политика по отношение на двете нови членки на Европейския съюз. Той обаче не скри, че “чувствителността” в Унгария по този въпрос е “най-вече“ по отношение на румънските граждани. По думите на Дюрчани по-голямата част от нелегалните работници в страната са именно румънци.

“По отношение на това обаче унгарското правителство трябва да се съобрази и с едномилионното унгарско малцинство в Румъния”, каза още унгарският премиер.

В същото време Сергей Станишев увери, че българите  не са заплаха за унгарския трудов пазар. Той се аргументира с постигнатия икономически растеж през последните години и постоянно нарастващия дефицит на квалифицирана работна ръка и с ръста на заплатите в частния сектор.

“Анализите след последното разширение на ЕС с десет нови страни са показали, че не е настъпила катастрофа на трудовия пазар”, каза министър-председателят. Добави, че тези, които искат да работят в друга страна, намират начин да направят това легално или нелегално.

Българският премиер заяви още, че страната ни трябва да се възползва от опита на Унгария при усвояване на европейските фондове.

Ференц Дюрчани съобщи, че Унгария подкрепя пълноправното членство на България в ЕС не само “по принцип”, но и заради поетите ангажименти по време на преговорите за членство. Според него Европейската комисия ще излезе с положителен доклад в края на септември, защото по думите му България е успяла да навакса през последната голяма част от закъснението по изпълнение на критериите за присъединяване.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?