Унгария затяга миграционното си законодателство

Унгария затяга миграционното си законодателство

Унгария планира да затегне идната седмица редица закони, за да намали миграционния натиск, на който е подложена, и ще използва дори армията, ако е необходимо, съобщи депутатът от управляващата консервативна партия "Фидес" Гергели Гуляс, цитиран от Ройтерс.

Гуляс каза на пресконференция, че ще бъдат внесени промени в 13 закона. Той призова опозицията да даде подкрепата си, тъй като за изменението на някои от тях е необходимо мнозинство от две трети от депутатите.

Предложените промени, които, ако бъдат приети, ще влязат в сила от средата на септември, включват специални транзитни зони край сръбската граница за задържане на мигрантите, докато молбите им за убежище бъдат разгледани.

Те включват и по-строги наказания за незаконно преминаване на държавните граници и нанасяне на повреди върху оградата, която Унгария строи за спиране на потока от мигранти.

Стотици хиляди нелегални мигранти и бежанци се опитват да проникнат на територията на ЕС, за да поискат там убежище. Унгария е регистрирала над 100 000 желаещи да получат убежище от началото на годината, което е повече от двойно на общия брой през 2014 г.

През 2012 г. в страната са пристигнали само 2000 имигранти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?